Speciális sebkezelés a páciens otthonában

A Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának és a Vodafone Románia Alapítvány közös projektjének köszönhetően modern sebkezelésben részesülhetnek az otthoni gondozottak. A projekt révén szakápolóink hozzájutnak az ápolásban szükséges anyagokhoz, kötszerekhez, ugyanakkor újításként táblagépeket, technikai eszközöket használnak a pontos diagnózis megállapítására és gyógyulási folyamat követésére.

A program 2015. augusztusában indult és jelenleg tizennégy egészségügyi szakápoló, két sebszakértő speciálisan, a programnak kifejlesztett táblagépes applikáción keresztül követheti a kezelések eredményeit, a sebgyógyulás folyamatát. A krónikus, fekélyes sebektől szenvedő betegeket első ellátásuk alkalmával regisztrálják egy közösen használt rendszerbe, ezt követően pedig minden alkalommal bevezetik a kezelések során használt egészségügyi anyagokat, valamint fényképekkel dokumentálják a kezelt felület gyógyulásának folyamatát. Ugyanakkor az applikáció segítségével az ápolók megoszthatják egymással a kezelések alatt szerzett észrevételeiket, tapasztalataikat.

Bálint Márta szakápoló elsők között csatlakozott a programhoz, többedmagával sebszakértői képzésen vett részt Budapesten, ahol a krónikus sebek ápolásának hatékonyabb, modernebb kezelési formáival ismerkedtek meg. Elmondása szerint a gyógyuláshoz nagy mértékben hozzájárulnak a használt anyagok, kötszerek minősége. A kezelés során pedig a sebről készített fényképfelvételekkel dokumentálhatja a gyógyulás folyamatát, amelyet szívesen megmutat a páciensnek is, aki így nyomon követheti a fejlődést, javulást. A sebkezelő programban résztvevő szakápolók idén tavasszal újabb szakmai képzésen vesznek majd részt Budapesten. A képzésen való részvételt a svájci partnerszervezetünk, a Luzerner Rumänienhilfe támotása teszi lehetővé.

Az úttörőnek számító szolgáltatás a Vodafone Románia Alapítvány Mobile for Good program része, amely a mobiltechnológiát a hátrányos helyzetű, illetve beteg emberek életének a megkönnyítésére használja. A szolgáltatás keretében alkalmazott technológiának köszönhetően bárhol és bármikor nyomon követhető az érintett személyek egészségügyi állapota.

(Bedő Krisztina)