Püspöki zarándoklat Csíksomlyóra a Mária Úton

Augusztus 14-én, vasárnap érkezett a Csíki régióba az a kis „törékeny” zarándok csapat, aki Szamosújvárról Csíksomlyóra 10 napon keresztül kísérte zarándokútján N. Ft. Dr. Székely János püspököt.

Jó volt ezzel a kis csapattal megtenni az első és utolsó kilométereket. Velük, de az ők szemükön keresztül látni Erdély sokszínűségét, a vallások közötti párbeszéd hiányát, pedig ugyanaz a szándék és ugyanaz a szeretet vezet bennünket; az emberek egyszerűségét és csodálatos lelkületét, Istenhez való ragaszkodását. Látni Tündérország mesebeli tájait, ahol még a sárban friss medvemancs nyomát lehet látni, ahol a madarak dalával ébred az erdő és ahol a csobogó patak és a friss szénaillat nem idegen az emberektől.
Ez a kis csapat a hit, a szeretet és a megbékélés csodálatos útján haladt, a Mária Úton, azon az úton, amit próbálunk itt, a mi esetlenségünkkel és kis anyagi és emberi áldozatunkkal építgetni, szépítgetni.

János atya a megbékélés jegyében hirdette meg a zarándoklatot, hogy testvérek legyünk a magyar, a cigány és a román; és el tudjuk fogadni egymás vallását, kulturáját, életvitelét.
Együtt imádkoztunk és énekletünk a negyedik osztályos Gyuritól, a legidősebbekig, a köves úton, és a puha mohán, a sárban és az aszfalton, esőben és napsütésben.
Kiváncsiskodó falusiak nyitották meg kapuikat, hogy valamit lessenek el a csodából. Pünkösd van talán? Honnan jönnek ilyenkor búcsúsok? Hová tartanak? Hány szemből kicsordúlt könnyek árulkodtak arról, hogy ők is zarándokok és az Isten keresés nehéz, rögös útján, hányszor elesünk és mégis milyen jó, hogy valahányszor mindezek után, mégis útra kelhetünk Isten felé.

A búcsús szentmisén János atya prédikált. Olyan szépen beszélt a zarándoklatról és a megbékélésről, hogy mise után többen is elmondták, hogy szeretnének útra kelni a Mária Úton. A mai búcsús mise keretében, okleveleket kaptak a zarándokok, hatalmas taps csendült fel a Mária lábánál, mindenki érezte, hogy nem mindennapi dolog történt, hiszen gyalogosan 250 km-t zarándokolva érkeztek meg magyarországi testvéreink és a megbékélésért imádkoztak. Püspök még nem zarándokolt a Mária Úton Erdélyben, így ezt is nevezhetjük korszakalkotónak.

Köszönjük, hogy imáitokkal végig kisértétek a zarándokokat és szeretettel várjuk segítségeteket az út építésében is. (Péterfi Attila-Csongor)