Ragyogj kéken!

Április 2. az Autizmus világnapja. Tudjunk meg többet az érintettekről, ünnepeljük együtt a másság ezer arcát!

Tudtad-e, hogy…

… az autizmus-spektrumzavar olyan állapot, amely különböző területeken eltérő fejlődéshez vezet?

… spektrumzavarnak nevezik, mert nagyon sok megjelenési formája van, a tünetek jellege, súlyossága esetenként eltérő?

… az autizmussal élő személyek másképpen dolgozzák fel a külvilágból érkező hatásokat, ingereket? Ez az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy épp ellenkezőleg, nem elég érzékenyek az ingerek befogadására.

… ez az eltérő fejlődés kihat a kommunikációra, társas kapcsolatokra, viselkedésre a mindennapi életben?

… nehézséget jelent számukra megérteni egy közösség szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából?

Autisták gondolatai az autizmusról

„Gyerekkoromban az emberek világa túl ingerlő volt érzékeim számára. Az olyan átlagos napok, amikor valami változás történt a napirendben vagy váratlan események jöttek közbe, az őrületbe kergettek, a hálaadás vagy a karácsony azonban még rosszabb volt. Ilyenkor a házunkban hemzsegtek a rokonok. A sokféle hang lármája, a különböző szagok, a különböző sebességgel különböző irányba haladó emberek, az állandó zaj, zűrzavar, a folytonos érintések túlságosan próbára tettek. Egy nagyon kövér néni, aki jószívű és gondoskodó volt, megengedte, hogy használjam az olajfestékeit. Kedveltem őt. Amikor megölelt, mégis teljesen elöntött a rémület és pánikba estem. Olyan volt, mintha egy édességhegy fojtogatna. Visszahúzódtam, mivel túláradó érzései túlterhelték az idegrendszeremet.” (Temple Grandin)

„Számomra a külvilág ismeretlen zajok és szimbólumok káosza, teljesen nyers és érthetetlen. Próbálj meg egyszer úgy megnézni egy televíziós sorozatot, hogy leveszed a TV hangját. Abban a pillanatban a szereplők viselkedése váratlan és kiszámíthatatlan lesz, elveszti az értelmét. Minden egyes pillanatban, amikor szembesülök a külvilággal, én ezzel a zűrzavarral szembesülök…” (Ros Blackburn)

A kék szín sok mindent jelenthet; a szabadságtól a bánatig, az ég kékjétől a tenger mélyéig. Az autizmus színe mégsem ezért kék. Hanem azért, mert a 2007. év végi deklarációra reagálva az amerikai székhelyű Autism Speaks megálmodta azt a 2010-ban berobbantott világméretű kommunikációs kampányt, aminek a kulcseleme a szimbolikus épületek kékre világítása széles e világban. Így sikerült elérni, hogy már az első évben több száz szimbolikus épület kéken világított, többek közt a Parlament épülete is Budapesten. (forrás: marsalapitvany.hu)