Ráncok, mert nevettek. Ősz haj, mert törődtek. Sebek, mert éltek.

Az idősek világnapját hagyományszerűen minden évben megünnepelték a Gyulafehérvári Caritas munkatársai. Csupán a tavalyi év volt kivétel, amikor a járványügyi intézkedések miatt erre nem volt lehetőség. Idén, október 1-én, a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának tagjait hívták meg egy szabadtéri ünnepségre a Mărăști utca 36. szám alatt található Caritas Ház belső udvarára.

A szervezők az előző években szélesebb körben hirdették az eseményt, és ehhez mérten jóval több kulturális, illetve szakmai programot is szerveztek. Idén tematikus sarkokban gondolkodtak, és a vidámságra helyezték a hangsúlyt.

„Minden kedves ráncnak, ősz hajszálnak megvannak a maga történetei. Ez a sorsunk: megszületünk esetlenül, félszegen, majd kiteljesedünk. Legszebben egy fa tudná szimbolizálni mindezt. Csenevész csemeteként kezdi, majd sudár termetet növeszt, tele lesz zöld levelekkel, virágba borul, termést hoz, aztán elhullatja sárguló leveleit, majd téli álmot alszik. Önök, kedves ünnepeltek, a legszebb időszakban vannak. A millió színpompában virító őszben. Ősz van a természetben, és ősz van az életutukban is. Ilyentájt még gyengéden simogat a napsugár, élvezhetjük a fa gyümölcseit, gyönyörködhetünk az ezer színben pompázó természetben. Ahogy egy kis fa is megvívta a maga harcait, merész csatáit, úgy Önök is: nehézségek közepette felnevelték, majd útjukra bocsátották gyerekeiket. Most pedig unokáik életét egyengetik türelemmel és alázattal” – így nyitotta az ünnepséget Kacsó Katinka, a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársa.

Ezt követően a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szociális osztályának küldöttei tortával és színes gerberákkal köszöntötték a szépkorúakat, majd Balla Imre, a Keresztelő Szent János Plébánia segédlelkésze, biztatta őket bölcs gondolatokkal.

Koncert
„Sohase mondd, hogy túl vagy már mindenen”-énekelte Lőrincz Beáta, akit Ördög Attila kísért billentyűkön. Az ismerős dallamokat tartalmazó zenés-dalos műsor felszította a hangulatot, örömteli mosolyt csalt sok idős ember arcára, sőt még táncra is késztette őket. Voltak, akiknek csak jólesett zenére sétálni: ők a tematikus sarkokat látogatták sorra.

Képkiállítás
Az első sarokban Hegyi Réka Boróka festményeiből készült képkiállítást csodálhattak meg a szépkorúak. A fiatal lányt és munkáit már régebbről ismerik a Teréz Anya Központ tagjai, hiszen a két évvel ezelőtt szervezett idősek napi rendezvényre ő festette a tombola fődíját, amely nagy sikert aratott. Olyan alkalom is volt, amikor barátnőjével együtt komolyzenei műsort állítottak össze, és hegedű-, illetve zongorajátékkal örvendeztették meg az időseket. Minden képhez egy-egy irodalmi szöveg is tartozik, amelyek benyomásokat vagy izgalmas értelmezési lehetőségeket villantanak föl.

Könyvkuckó
A festményekhez társított szövegek szépen vezették át az időskorúakat a Könyvkuckóba, ahol magánszemélyek és a Gedeon Richter Románia munkatársai által ajándékozott kötetek sorakoztak. A tarka könyvkavalkádba bárki belelapozhatott és -olvashatott. Aki akarta, haza is vihette kiszemelt kedvenceit gondolatszépítő csemege gyanánt ködös őszi estékre.

Fotósarok
„Nem csak a húszéveseké a világ!”; „Örök fiatal!”; „A táncparkett ördöge!” – csak néhány azon bolondos feliratok közül, amelyeket lelkes és kreatív önkéntesek készítettek a fotósarok sok más kellékével együtt. Az idősek farsangi szemüveg és bajusz mögé bújhattak, papír(ka)lapokba öltözhettek, befejezetlen puzzle-mondatokkal egészíthették ki egymás gondolatait, bátran szalmapulpitus vagy lyukas képkeret elé állhattak viccelődni, szórakozni, vagy jó társaságban vidám fotókat készíttetni magukról.

Workshop
Aki a bolondozáson túl komolyabb programokba szeretett volna bekapcsolódni, az hasznos és tartalmas előadást hallgathatott az időskori lelki egészségmegőrzés témájában két pszichológus szakembertől: Szigyártó Adrienntől és Cosma Istvántól. Az előadás kellőképpen fölszabadította a hangulatot egy tartalmas beszélgetésre, eszmecserére.

Csemegék és tombola
A jó hangulathoz a csemegék is hozzátartoznak, mint gyereknaphoz a vattacukor. Torta, kávé és ízletes fagylalt tették édesebbé a résztvevők pillanatait. Emellett a szervezők szellemi ínyencséggel is kedveskedtek a szépkorúaknak, akik távozáskor folyóiratokra és könyvekre válthatták tombolajegyeiket. De a változatos programokon és finomságokon túlmenően, a megemlékezés és a társaság okozta számukra a legnagyobb örömet.

„Olyan jólesett, hogy megemlékeztek rólunk” – búcsúzott tőlem három idős hölgy, miután körbevezettem őket az épületben.

Köszönetnyilvánítás
A rendezvény nem jöhetett volna létre segítőkész emberek nélkül, ezért köszönjük Kacsó Katinka, Kiss Gyöngyvér, Szigyártó Adrienn, Cosma István és Récsei Szilárd szervező munkáját, valamint minden Caritas munkatárs segítségét. Külön köszönet Lőrincz Beátának és Ördög Attilának a hangulatos zenéért, Hegyi Réka Borókának a szép festményekért, Fekete Gyöngyvérnek és lelkes önkéntes csapatának a kreatív dekorációért és kedves jelenlétért. Hálás köszönet Balla Imre segédlelkésznek az elgondolkodtató prédikációért. Nagyon köszönjük a Gedeon Richter Románia, Kobak könyvesbolt és Ildikó fagyizó támogatását.


Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Könyvajándékozás ->>>Bővebben
Hagyok-e nyomot magam után? ->>>Bővebben