Rendezvények a korai nevelőben

Bekukkantós napok és nyári program cseperedőknek

Élményekkel gazdagítani a gyerekeket – ez a célja mindegyik nyári programnak, melyek során háttérbe szorulnak a tevékenységek alatt már jól ismert gyakorlatok, helyüket a kalandozás veszi át, mégis ugyanazt a célt szolgálják: a gyerek fejlesztését, a szülők segítését.

Rendszeresek a tematikus napok, például ha akadálypálya-napunk van, akkor a nagyobb szerepet a mozgás fogja kapni, és a különböző mozgásfejlesztő eszközöknek a kipróbálása. Hogyha a témánk a szenzoriális nap, akkor olyan játékokat veszünk elő, mely minden érzékszervünket megmozgatja. Az egyik nyári kedvenc tematikus napunk a maszatoló nap, amikor a gyerekek kipróbálhatják, milyen, amikor összemaszatolhatják magukat, s utána a felületet is, amit biztosítunk számukra, szemtanú lesznek, ok okozat hogyan találkozik, a maszat a kézről hogy kerül a papírra.

Bárkit szívesen látunk, hiszen alkalom ez arra, hogy a szülők bepillanthassanak tevékenységeinkbe, megérezzék azt a biztonságot, amelyet a gyermek neveléséhez a szakember tanácsa tud hozzátenni.

Nyári tábor ovisoknak

A nyári vakációban öt napon át az óvodásoké a főszerep a Cseperedőben. A táborokba a 4–7 éves korosztály jelentkezését várjuk.

A programok minden délelőtt 9 és 13 óra között zajlanak, ezeken a gyermekek szülők nélkül vesznek részt. Minden nap egy meghatározott téma köré épül fel, ez által a gyermekek részt vehetnek különböző ügyességi játékokban, csapatjátékokban, egyéni és érzékszervekre alapozó próbákban. A tevékenységek által ügyesedik a mozgásuk, barátságokat kötnek, csapatjátékossá válnak, fejlődik a figyelmük, önbizalmuk, mivel kipróbálhatják magukat új helyzetekben.

Közösségfejlesztő rendezvények

Két típusú közösségfejlesztő tevékenységünknek van hagyománya. Az egyik ünnepnapok köré csoportosul, farsang, húsvét, anyák napja, gyereknap, advent alkalmával szervezünk az ünnephez kötődő témájú találkozást. Vannak olyan találkozások, amikor a csoportokon belül szervezünk tematikus alkalmakat, illetve van összerázós, amikor különböző csoportokat hívunk közös térbe. A gyerekek hasonló életkorúak, de a személyek nem a jól ismertek, így lehet ismerkedni, barátkozni, a gyereknek is, akárcsak a szülőknek. A harmadik csoportba azok a rendezvények tartoznak, melyeket közösségek, önkormányzatok szerveznek, többnyire szabadtéri rendezvények, családi napok, melyekre minket is elhívnak, hogy ott is, miközben a gyerekkel felhőtlenül játszunk, a fejlesztésből adjunk ízelítőt.

Érzékenyítő kampányok:

  • Koraszülöttek világnapja

Korábban jött a világra? Ne ess kétségbe! Nem hagyunk magadra! – szól a biztatás minden családnak, ahová a tervezett kilenc hónap letelte előtt jött a baba. A korababák kincsek, akiknek világnapjáról nem feledkezik meg a Gyulafehérvári Caritas számos színes programmal ünnepelve, támogatva a családokat.

Kapcsolódó írások:
Élet a grammos mérlegen – Gyulafehérvári Caritas
Saját kiadvány: A koraszülött kisbabákról

Elérhetőségek:

Marosvásárhely – Caritas Ház
Mărăști 36. szám, 540328, Maros megye
Kapcsolattartó: Mezei Borbála, programvezető
0736 004 369, [email protected]

Csíkszereda – Szent Ágoston nappali központ gyerekeknek
Szent Ágoston tér 1-3. szám, 530193, Hargita megye
Kapcsolattartó: Bálint Lajos Lóránt, központvezető
0753 056 939, [email protected]

Gyergyószentmiklós – Márton Áron Szociális Központ
Márton Áron utca 22. szám, 535500, Hargita megye
Kapcsolattartó: Kassay Noémi, gyógypedagógus
0735 735 172, [email protected]

Székelyudvarhely – Szent Anna nappali foglalkoztató központ
Kossuth Lajos utca 18. szám, 535600, Hargita megye
Kapcsolattartó: Pápay Kinga, szociálpedagógus
0725 355 638, [email protected]