Rendezvények az idősek világnapja alkalmából

Október elseje az idősek világnapja, melynek alkalmából a Gyulafehérvári Caritas Idősprogramja idén Hargita megye 9 településén szervezett ünnepséget. A szeptember 29. és október 23. között tartott összesen 14 rendezvényen több mint 300 idős személyt köszöntöttünk Gyergyó- és Udvarhelyszéken.

A kulturális elemeket tartalmazó ünnepi műsoraink a járványügyi előírások betartásával kerültek megszervezésre. A rendezvény első felében a csoportok fejlődési szakaszainak felidézésével újból átéltük a múltban megtapasztalt felemelő közös élményeket, ezután egy kis kapcsolatépítő játéksorozatra került sor, mely sok nevetésre adott okot.

Az udvarhelyszéki régióban összesen 216 szépkorút köszöntöttünk. Az istentiszteletek után a polgármesterek fejezték ki elismerésüket a résztvevőknek. Kollégák és önkéntesek kedveskedtek versekkel és énekekkel az egybegyűlteknek.  A mai „embertpróbáló” időszak nehézségeit Sándor István-Isú szociális munkás próbálta enyhíteni Rúzsa Magdi Lesz, ahogy lesz című dalával és verssorainak közös feldolgozásával. Hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli az aktív életmódot, de néha tudni kell hátrább vonulni, mint az anya ölében teljesen ráhagyatkozni és egy kicsit megpihenni, elengedni félelmeink és azt mondani: lesz, ahogy lesz! Ugyanakkor fontos a pihenés után apró lépésekben újra tervezni és megvalósítani. Csak addig kell cselekedni, amíg a Földön vagyunk, mert addig tart az itteni küldetésünk – hangoztatta Isú.

A rendezvények második felében egy kis kapcsolaterősítő jatéksorozatra került sor, ami sok nevetésre adott okot. Nagyon megdolgoztatta a szépkorúak fantáziáját az Igen/Nem játék. Jó volt szembenézni, hogy bizonyos játékokat tudunk és szeretünk játszani. Sokan megfogalmazták: meglepődtek, mennyire másként gondolkodnak róluk falustársaik.  Nagy volt az öröm, amikor a foglalkozások végén a virágok és a képeslap mellé egy mézeskalács napocskát is kaptak az idősek Szépkorúak felirattal. Jó volt látni, hogy milyen kicsi dolog kell, hogy ragyogjon a szépkorúak napja is.

A programot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, a Gedeon Richter Románia, valamint a helyi önkormányzatok támogatták.

Péter Róbert és Sándor István-Isú
szociális munkások