Rendhagyó adventi vásár Csíkszeredában

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából sérültek munkáiból szerveztek kiállítást Csíkszeredában

“December 3-a a fogyatékkal élők világnapja, aminek évenkénti megtartásáról 1992-ben döntött az ENSZ. Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira. A világon mintegy 650 millió ember él fogyatékkal. Az ő jogaik védelméről az ENSZ 2006 decemberében fogadott el egyezményt. Ettől azt remélik, segítséget nyújt ahhoz, hogy többé nem szorulnak a társadalom perifériájára. A világ fejlett országaiban a lakosság mintegy 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal” – olvasható a Magyar Távirati Iroda közleményében.
Bizonyára sokan elolvasták ezt a közleményt, de vajon hányan gondolkodtak el, hogy a száraz hír mögött emberi sorsok vannak. Nem túlzás azt mondani, hogy a lakosság közel harmadát érinti közvetve a fogyatékkal élők sorsának alakulása. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy bár ezen a napon kiemelten felhívjuk embertársaink figyelmét a fogyatékkal élők helyzetére.
Adventi időszakban szokás vásárokat rendezni. Megkönnyíti ez az ajándékozást, kiállítási teret ad olyan alkotóknak, akik másképp nem mutathatnák be munkáikat a vásárlóközönségnek.
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal Élőket Segítő Irodája, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete, a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és a Nem Látók Szövetsége idén másodszor rendezte meg a fogyatékkal élők munkáinak vásárát a Csíki Játékszín előcsarnokában. Tizenkét Hargita megyei intézmény mutatta be munkáit, termékeit. Ott voltak a Caritas (Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ), a tölgyesi, szépvízi, valamint a gyergyószentmiklósi Ápoló- és Gondozóközpont, az AutHelp Egyesület, az oklándi és a Szent Anna Elhelyező Központ, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete képviselői. Gazdag volt a kínálat, rengeteg színes, alkalomhoz illő tárgy vonzotta a tekintetet, valamennyi tárgyat tétova kezek készítették nagy odafigyeléssel, pontossággal. Vásárlóban sem volt hiány, s a termékek értékét emelte, hogy idén maguk az alkotók is jelen voltak a vásáron, személyesen találkozhattak alkotásuk leendő tulajdonosával.

A vásár végén ünnepi műsorral köszöntötték a szervezők az érdeklődőket. Az Árvácska Együttes karácsonyi koncertje után Székely Tünde hegedült. A karácsonyi, adventi dalok hangulatával búcsúzhattak a résztvevők, meghívottak.  (Demeter Zsuzsa)