Rendhagyó születésnap Csíkmadarason

Mariska nénivel töltöm az időt a csíkmadarasi óvoda udvarán, amíg várjuk az időscsoport többi tagját – gyerekfoglalkozások zajlanak a héten, ahová a szépkorúak is meghívást kaptak. Hamar összegyűlünk, sikerül még néhány hasznos háziasszony tippet elsajátítanom, mielőtt beinvitálnak minket is a foglalkozásokra: a program egy gyermekdal megtanulásával kezdődik, majd kézműveskedéssel folytatódott.

Huncut mosolyok, ártatlan suttogások árulkodnak, hogy ez a nap nem szokványos lesz – ezt már mindenki tudja, kivéve az ünnepelt Berta néni, aki a napokban töltötte be 90. életévét. Nem is sejti, hogy a központba visszaérve milyen meglepetés fogadja őt: a csoporttársai által kidíszített terem, virág és torta.

Példaértékű ahogyan mozog. Szeretettel, lelkesen énekel és minden feladatot megold. Érdeklődő, kíváncsi, lelkes, jó kedvű, mindent kipróbál, hálás és alig várja, hogy újra jöjjön – olvasom Berta néniről az ajándékba kapott emlékkönyvben, amelyben a legjobb pillanatai vannak megörökítve.

„Már tavaly megfogalmazódott bennem, amikor a gyerekei hazajöttek és itt a központban felköszöntötték, hogy az idén megünnepeljük a születésnapját. Körülbelül két hete kezdtünk komolyabban szervezkedni: kivágtuk a betűket, virágokat készítettünk, termet díszítettünk, kiválogattuk a képeket a könyvhöz, megbeszéltük a szövegeket” – meséli Balázs Csilla idősgondozó.

Berta néni emlékkönyve egy újabb gyönyörű fejezettel gazdagodott.

György Mária Angéla