11 februarie este a 24-a zi mondială a bolnavului

A ne încrede în Isus milostiv ca Maria: ‘Faceți tot ce vă va spune’ – este tema Mesajului Papei Francisc pentru a 24-a Zi Mondială a Bolnavului. Credința ne oferă o cheie cu care putem descoperi sensul cel mai profund a ceea ce trăim; o cheie care ne ajută să vedem cum boala poate să fie calea pentru a ajunge la o apropiere mai strânsă de Isus, care merge alături de noi, împovărat de Cruce.

Evenimentul este marcat în fiecare an și de Caritas, organizație de binefacere al bisericii catolice, care s-a angajat prin serviciile pe care le furnizează, să fie sprijin pentru cei care suferă. 

În centrul mesajului pontifical se află relatarea evanghelică a Nunții din Cana, mesaj care privește și spre servitorii prezenți la nuntă, cei care au umplut vasele cu apa pe care apoi Cristos a transformat în vin. Minunea are loc prin lucrarea lui Cristos, dar El vrea să se bazeze pe colaborarea umană și le cere servitorilor să umple vasele cu apă. Cât este de prețios și plăcut lui Dumnezeu a fi slujitori ai altora! Aceasta mai mult decât orice alt lucru ne face asemenea lui Isus, care ‘nu venit pentru a fi slujit, ci pentru a sluji’ (Marcu 10,45). Aceste personaje anonime din Evanghelie ne învață mult. Nu numai ascultă, ci ascultă cu generozitate: umplu vasele până sus. Se încred în Mamă și fac imediat și bine ceea ce li se cere, fără a se plânge, fără calcule.

Mesajul Papei Francisc se poate citi aici >>>

Programele noastre cu această ocazie:

 La Petroșani serbarea începe de la ora 10.00 în biserica romano-catolică ”Sf. Varvara” cu Sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh Msgr. Szász János. În cadrul slujbei persoanele bolnave vor primi Sacramentul Ungerii Bolnavilor. Va urma o întâlnire cu un caracter informal la sediul Caritas, unde bolnavii vor servi aperitive, ceai cald iar celor doritori le vor fi măsurate tensiunea arterială și glicemia.

Ziua va fi de asemenea marcată de un eveniment ce va sublinia nevoia îngrijirii bolnavilor în comunitate la Sala de Marmură a Primăriei Muncipiului Petroșani începând cu orele 14.00. Oficialități locale și județene, directori de ONG-uri și Servicii Publice locale de Asistență Socială, profesori universitari, medici  sunt, cu această ocazie invitate să dezbată problematica serviciilor sociale comunitare adresate persoanelor bolnave, din punct de vedere medical dar și social. Organizația Caritas Alba Iulia și-a asumat  în cadrul acestei întâlniri rolul de inițiator al dezbaterii și propune tuturor entităților participante cadrul necesar de a contribui la “însănătoșirea” socială a zonei. Acest cadru se concretizează prin lansarea proiectului denumit “Centrul regional de dezvoltare a serviciilor sociale în Valea Jiului”, un proiect finanțat de Organizația Renovabis din Germania în parteneriat cu primăriile din Valea Jiului. 

Din 1992, la iniţiativa papei Ioan Paul al II-lea, în comunitatea romano-catolică din întreaga lume pe 11 februarie este celebrată „Ziua Mondială a Bolnavului”, în memoria primei apariţii la Lourdes a Preasfintei Fecioare Maria. Este o oportunitate pentru credincioși și necredincioși de a merge în întâmpinarea unei persoane bolnave, de a face ceva pentru oameni bolnavi, prin rugăciuni și acțiuni concrete. Totodată este o ocazie de a reflecta asupra sensului durerii și datoria creștină de asumare a responsabilității pentru persoanele care sunt bolnave, dar și pentru cele care îi ajută.