Am colorat în Petroșani!

S-a încheiat Tabăra de Voluntariat Caritas, ediţia a XII-a 6-12 iulie la Petroşani.

Caritas Alba Iulia lucrează consecvent pentru  ameliorarea calități vieţii oamenilor, consolidarea formei de viaţă comunitară. De aceea suntem parteneri comunităților locale ca acestea să trăiască o viață din ce în ce mai independentă. Aceasta intenția fermă servește de mai mulți ani tabăra de voluntariat.
În acest an am fost oaspeții orașului Petroșani timp de o săptămână, unde au lucrat în total 141 de voluntari: 22 din judeţul Braşov, 20 din judeţul Harghita,  24 din judeţul Covasna, 27 din judeţul Mureş, 41 din Petroşani, 4 din Austria, 3 din Germania.
Mulțumim că ați fost alături de noi!

Ce am reușit să facem:
– Centru Maria Stein: zugrăvitul și vopsitul camerelor, tăierea lemnelor;
– Ajutarea în gospodărie a 2 persoane vârstnice;
– Vopsitul gardului la Stadionul Jiu;
– Zugrăvitul saloanelor și birourilor la Spitalul de Urgență secția nou născuți;
– Amenajarea parcului de lângă piață centrală (vopsirea gardului și a băncilor);
– În 3 grădinițe: vopsirea gardului, cosit, curățirea, aranjarea curții;
– În școala Mihai Eminescu Nr.4: curățarea podului, vopsirea și curățarea culoarelor;
– Vopsirea unui pod în centrul oraşului;
– Strângerea deșeurilor de pe muntele Parâng;
– Organizarea programelor de vară pentru copiii localnici;
– Amenajarea unui loc de joacă, și montarea unui gard;
– La biserica catolică: curățarea turnului și a grădinii;
– Parohia catolică: curățarea podului.

Câteva cifre interesante:
– numărul de ore lucrate: 3.786;
– am folosit aproximativ 450 de litri de vopsea;
– 220 de pensule;- 25 de perii de sârmă și- 40 de litri de diluant;
– 4 mașini în timp de o săptămâna au parcurs aproximativ 1.080 de km în Petroșani și în zonă și încă 2.870 de km au parcurs din județele Harghita, Covasna și Mureș până în Petroșani și înapoi;- 2 autobuze din județele Harghita, Mureș și Covasna cu 100 de voluntarii în total, au călătorit 1.470 de km dus-întors;
– în timpul taberei am consumat 6 kg, adică 42 de litri de cafea;
– am distribuit 170 de pălării palasolare între voluntari;- organizatori au dormit în medie 4 ore zilnic;
– am parcurs 1.000 de metri diferență de altitudine în 15 km de distanță;
– într-o oră am experimentat o schimbare de temperatură de 15 grade Celsius: din senin a apărut ceața, a început să bată vântul și ne-a prins și ploaia;
– în două seri de karaoke voluntarii au cântat împreună aproximativ 35 de melodii române, maghiare și engleze;
– cu ocazia unei cine s-a consumat aproape 200 de litri de gulaș.

În orele de după-amiază voluntari au avut ocazia de a participa la diferite activități de grup ca de exemplu: la  prezentarea istoricului local,  prezentat de parohul Szász János – dorim să mulțumim și pe această cale pentru ajutorul  imens –, activități de hand made, activități sportive, atelier de dans, jocuri de societate, ieșiri la înghețată, etc.

Anul acesta am dedicat o zi întreagă pentru excursie (drumeție), când aproximativ 80 de voluntari și 20 de organizatori în 5 ore au urcat și coborât Parângul Mic, vizitând și lacul Mija.

Pozele făcute în tabără pot fi vizionate aici >>>

Mulțumim sponsorilor: Municipiul Petroșani, Consiliul Județean Harghita, Consiliul Județean Covasna, RENANIA, Primăria Municipiul Miercurea Ciuc, Municipiul Odorheiu Secuiesc, Brutăria Timkó.