Am făcut cunoştinţă cu metoda gamificării şi cu un joc care atrage oamenii să facă voluntariat

În cadrul unui atelier desfăşurat într-un spaţiu virtual, am făcut cunoştinţă cu metoda gamificării şi cu jocul de societate dezvoltat de Fundaţia „Talentum“ din Szeged şi Caritas Alba Iulia. La întrunire au participat angajaţii organizaţiilor din Ungaria, Transilvania şi Transcarpatia care lucrează cu tineri, în speranţa că vor putea încorpora experienţele dobândite aici în activitatea lor de pedagogi, mentori sau recrutori şi coordonatori de voluntari.

Semnificaţia jocului „nesemnificativ“
În prima parte a întâlnirii Zoltán Győri, tester şi designer de jocuri, a ţinut o prezentare despre importanţa jocului, psihologia jucătorilor, motivaţiile pe care o au, metoda gamificării şi posibilităţile de utilizare ale acestora.

„Este esenţial ca omul să se ocupe ocazional cu ceva care nu este esenţial“ – împărtășea gândurile lui László Mérő specialistul, formulând în acelaşi timp şi el câteva adevăruri fundamentale: „Toată lumea joacă.“ „Suntem jucători pentru că nu putem să nu jucăm.“ „Homo ludens este omul care joacă, omul care este gata să joace.“ „Jocul este un act voluntar. Nu trebuie să te joci, dar poţi să faci asta.“ „Jocul să fii tu însăţi. Instrumentul gamificării să fii tu însăţi.“ Ca să dovedească cât de serios a zis mai ales această declaraţie din urmă, şi-a schimbat numele în Zoli Kingdomino şi a oferit şi celor prezenţi posibilitatea de a-şi schimba numele. Aşa a apărut Malom András, Fanni Honfoglaló, Emese Dixit şi multe alte nume la fel de interesante în ferestrele şedinţei Zoom. Prin acest gest mic participanţii atelierului au devenit personajele unui joc imaginar. Au răspuns la diferite întrebări, şi-au exprimat opiniile şi au participat la subiectele abordate. Prin aceste exerciţii Zoltán Győri a dorit ca cei prezenţi să experimenteze că există un jucător în toată lumea care se alătură cu plăcere la joc dacă i se oferă posibilitatea libertăţii alegerii.

Tipurile de personalitate ale jucătorilor conform modelului HEXAD”
Mai târziu Zoltán Győri a prezentat posibilele tipuri de personalitate ale jucătorilor conform modelului „HEXAD”. Potrivit acestuia, există şase tipuri de jucători: spiritul liber, sociabilul, ambițiosul, filantropul, jucătorul şi distrugătorul sau analistul. A adăugat: nimeni nu poate fi încadrat total într-o singură categorie, este mai frecvent să avem caracteristicile a cel puţin două tipuri de personalitate. Fiecare tip de personalitate este condus de forţe diferite. Spiritul liber este motivat de dorinţa de independenţă, descoperire şi creaţie. Sociabilul joacă mai degrabă pentru bucuria de a fi în comunitate, pentru a se conecta cu alții, decât pentru jocul în sine. Ambițiosul vrea să se autodepăşească din nou şi din nou, scopul lui este dezvoltarea. Pentru el jocul înseamnă o luptă. Vrea să câştige. Filantropul este interesat de scopul jocului: cum să aducă beneficii celorlalţi, cum să îşi atingă scopurile în mod altruist. Jucătorul joacă pentru recompensă, iar distrugătorul sau analistul vrea să aducă o schimbare. Cunoscând cadrul psihologic al jucătorilor putem aborda mai bine, de exemplu, comportamentul provocator al distrugătorului sau la dezamăgirea ambițiosului.

La sfârşitul prezentării specialistul a răspuns la întrebări. Printre subiectele apărute s-a menţionat că jocurile pot fi folosite în scopuri pedagogice, pentru a face sesiunile de orientare profesională mai distractive sau chiar pentru promovarea voluntariatului. Oricare ar fi miza, este important ca participanţii să joace din propria iniţiativă şi cu plăcere.

Jocul de societate care promovează voluntariatul
După acesta Gyöngyvér Fekete, coordinatorul voluntarilor la Caritas Alba Iulia din Tîrgu-Mureş a prezentat jocul de societate dezvoltat împreună cu Fundaţia „Talentum“ din Szeged. Angajaţii Fundaţiei „Talentum“, Edit B. Balogh şi Krisztina Zsivkovitsné Gyenes, au explicat participanţilor metodologia jocului de societate, precum şi platforma online de unde jocul poate fi descărcat de oricine. După cum au spus, planificarea jocului de societate s-a născut din simpla realizare că tinerilor le place să joace. Majoritatea voluntarilor activi ai organizaţiei caritabile sunt liceeni şi tineri, iar coordonatorii doresc în continuare să atragă generaţia tânără, dar de această dată cu un joc de societate interesant.

La fel ca majoritatea jocurilor de societate, şi acesta are o tablă, pătrate multicolore pe care trebuie să mergi cu pioni colorați, îi aparţin cărţi şi zaruri şi trebuie să atingi un scop. În timpul jocului se pot cunoaşte posibilităţi de voluntariat şi se poate face faţă problemelor sociale.

Cum pot fi aduse la un numitor comun voluntariatul, problemele sociale şi jocul de societate? Cu ce noutăţi s-ar putea să ne mai surprindă? Cei interesaţi pot afla toate acestea dacă iau parte la una dintre ocaziile în care pot încerca jocul. La Tîrgu-Mureş acesta poate fi încercat la Casa Caritas, pe strada Mărăşti, nr. 36, pe 8 aprilie de la ora 15. Iar la Târgu Secuiesc, acest lucru va fi posibil pe 18 aprilie la ora 15, la sediul Caritas, la curtea 41, nr. 8.

Contact
Tîrgu-Mureş: Gyöngyvér Csilla Fekete – 0735 735 163.
Târgu Secuiesc: Beáta Bogdán – 0735 735 165.

Jocul de societate finalizat, împreună cu toate accesoriile sale, poate fi descărcat într-un format imprimabil AICI.

Articol: Júlia Orbán
Traducere: Edith Kerestely, voluntară

Programul a fost cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Erasmus+ (2022-1-HU01-KA210-YOU-000081331, Alegeți un card pentru a fi voluntar!). Mulțumim!