Aniversări la Caritas

În anul sfânt al Centenarului Milei sărbătorim a 20-a aniversare a Căminului de Bătrâni ”Sfânta Elisabeta” din Gheorgheni şi a Casei Jakab Antal din şumuleu Ciuc.

Aceasta este o coincidenţă remarcabilă, deoarece în decursul anilor a asigurat un cămin cald şi familial, şi cu iubire milostivă a oferit grijă pentru sute de vârstnici. Însă, alegerea numelui nu a fost o coincidenţă: cei care au conceput ideea căminului, clăditorii şi angajaţii căminului au fost atraşi de exemplul Sfintei Elisabeta cea milostivă, care, totodată, este patroana organizaţiilor Caritas.

În data de 5 octombrie 1991 a fost depusă piatra de temelie a primului aşezământ bisericesc pentru vârstnici din România, iar după cinci ani, la data de 18 septembrie 1996 a fost inaugurat şi sfinţit în mod solemn.

Ca urmare a schimbărilor din anul 1989, a devenit necesar pentru comunitatea catolică din Ardeal, crearea unor condiţi instituţionale de reînnoire spirituală.

Astfel, pe data de 17 septembrie 1996 a fost inaugurată Casa de Studii Jakab Antal, construită cu sprijin financiar extern. În decursul anilor casa a fost locul de desfăşurare pentru nenumărate conferinţe naţionale şi internaţionale, evenimente culturale, precum şi programe spirituale.

 Casa a fost numită după fostul episcop de la acea vreme, care în anul 1990, ghidat de acţiunea milei, a dispus cu înţelepciune pentru ajutorarea nevoiaşilor, punând bazele organizaţiei de caritate din Dieceza de Alba Iulia.

Aceste evenimente vor fi sărbătorite între 10-11 noiembrie 2016.

Joi, 10 noiembrie la Căminul de Bătrâni ”Sfânta Elisabeta” programul începe de la ora 11. Sfânta Liturghie va fi celebrată de fostul director Caritas, Msgr. Szász János, după care urmează discursurile şi se poate vizita Câminul, expoziţia de fotografii.

Vineri, 11 noiembrie la Casa Jakab Antal programul începe de la ora 11 cu Sfânta Liturghie celebrată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Msgr. Dr. Jakubinyi György în Biserica Franciscană. După liturghie va urma o discuţie la masă rotundă în Casa Jakab Antal.