Aproape 50 de comunități de romi din Ținutul Secuiesc ar putea ajunge pe prima pagină

„Suntem într-o situație de catastrofă, iar procedura este aceeași, indiferent dacă cei afectați trăiesc în sărăcie extremă sau nu: primul ajutor este începutul, trebuie să asigurăm oamenilor condiții materiale și sprijin psihologic, deoarece viața nu se oprește”, spune László Ludescher, directorul departamentului de Asistență Socială al organizației Caritas Alba Iulia.

În această situație, organizația – împreună cu angajații săi – își oferă experiența de treizeci de ani în domeniul social. După cum spune directorul, în ultimele zile a devenit clar că, deși colegii au experiență în recuperarea socială și educațională a persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă (în cadrul activităților after-school, facilitări comunitare), ei au nevoie și de o formare specială, întrucât oferirea de suport persoanelor care suferă de o traumă, intervenția în caz de criză este un domeniu separat în profesiile de asistență și suport.

Totodată, această catastrofă este un avertisment: oricare dintre cele aproximativ cincizeci de comunități de romi din Ținutul Secuiesc poate ajunge pe prima pagină a ziarelor cu un caz similar. „Problema romilor este un subiect delicat, multe localități consideră că este mai bine ca sărăcia extremă să se așeze peste râu, astfel cei afectați trăiesc în ghetouri și nu deranjează majoritatea. Se pare că acest lucru este o bombă cu ceas care poate ajunge la noi toți”.

Fotografie: Szilágyi Dalma – Ziarul Hargita Népe

Directorul crede că solidaritatea arătată cu ocazia întâmplărilor de la Miercurea Ciuc este dovada realizării că suntem responsabili unul față de celălalt. „Acesta este un moment de grație: împreună cu cei aflați în nevoie și folosind solidaritatea, desființăm prejudecățile care sunt prezente în ambele comunități.

În același timp, pe măsură ce ne ocupăm de această problemă, acesta va crea un precedent: fie un exemplu descurajant, fie un model pentru intervenții similare transilvănene”, a spus Ludescher, indicând că „trebuie să  căutăm răspuns doar împreună cu comunitatea de romi, trebuie să-i tratăm ca adulți.

Acest drum este mai lung și mai dificil, trebuie găsită o voce comună între părțile interesate, administrația locală și ONG-urile cu experiență în acest domeniu. Segregarea care încetinește dezvoltarea trebuie eliminată în așa fel încât să avantajeze și comunitatea majoritară pe termen lung. Pentru a face acest lucru, trebuie menținute sensibilitatea și atitudinea pozitivă. Prin specialiștii noștri și experiența noastră, oferim ajutorul nostru în acest sens.”

Balázs Katalin