Reuniune de parteneriat la Trieste (Italia)

La cea de-a doua reuniune a parteneriatului “Sănătatea începe în familie – Prevenirea și promovarea sănătății pentru familiile aflate în situații precare din Europa” au participat 26 de profesioniști din șase organizații partenere. Din păcate, partenerul nostru german, Ministerul Muncii, Sănătății și Afacerilor Sociale din Renania de Nord-Westfalia, nu a putut lua parte la acest schimb din motive obiective. Întâlnirea a avut loc între 5 și 7 decembrie 2022 la Trieste
(Italia) și a fost găzduită de partenerul nostru Caritas Trieste.

Atelierul de lucru a început cu un cuvânt de bun venit din partea lui Alessandro Amodeo, directorul Caritas Trieste. Acesta a subliniat importanța proiectului nostru Erasmus+ pentru educația și consilierea familiilor afectate de sărăcie și a apreciat în mod deosebit disponibilitatea noastră pentru cooperarea europeană. Marco Aliotta, șeful serviciilor sociale de la Caritas, a prezentat apoi agenda pentru următoarele trei zile. Ulrich Förster, coordonator de proiect la Diözesan-Caritasverband Köln, a urat bun venit participanților și a moderat o scurtă rundă de prezentări, deoarece au fost prezenți și câțiva participanți noi. Pentru aceștia a făcut o scurtă prezentare generală a programului educațional al UE Erasmus+ și a desfășurării proiectului comun până în prezent, pentru a crea o bază comună de informații în cadrul grupului.

Marco Ius, profesor de educație interculturală la Universitatea din Trieste, a prezentat în detaliu programul național de intervenție “P.I.P.P.P.I.” (Programul de intervenție pentru prevenirea instituționalizării) pentru consilierea cuprinzătoare a părinților în situații dificile din Italia. Aici a abordat în special importanța subiectului prevenirii sănătății în activitatea cu părinții și copiii. Conceptul foarte diferențiat a stârnit un mare interes în rândul participanților și a condus la discuții interesante. Prezentarea profesorului Ius a fost pusă la dispoziția tuturor participanților.

După-amiaza, toate organizațiile partenere participante au prezentat în detaliu progresul activităților lor de proiect cu ajutorul unor prezentări PowerPoint și au discutat intensiv diferitele activități și acțiuni. După ce pandemia coronavirus a dispărut, a fost din nou posibilă o activitate mai intensă de educație și consiliere cu familiile “față în față” la toți partenerii. Partenerii au putut astfel să consolideze și mai mult subiectele legate de asistența medicală
preventivă și de promovarea sănătății în activitatea lor individuală cu familiile defavorizate. În dimineața celei de-a doua zile, echipa de proiect a fost invitată de administrația orașului Trieste. Șeful departamentului social al orașului Trieste a urat bun venit participanților și i-a informat cu privire la situația socială actuală din orașul cu peste 200.000 de locuitori.

Reprezentanți ai orașului Trieste și ai organizațiilor societății civile au prezentat activitatea lor cu familiile defavorizate, inclusiv activitatea cu familiile de plasament pentru îndepărtarea copiilor din familiile lor. În timpul vizitei la administrația orașului, a devenit clar că activitatea cu familiile de refugiați din Ucraina este, de asemenea, un obiectiv special. Dar îngrijirea și cazarea refugiaților din Siria, Pakistan și Afganistan, care ajung în Trieste pe ruta balcanică reprezintă, de asemenea, o mare provocare pentru administrația orașului. Rezolvarea problemelor poate fi realizată doar printr-o bună și strânsă cooperare între autoritățile publice și organizațiile societății civile, în special în ceea ce privește consilierea și educația părinților cu copiii lor. După-amiaza, echipa de proiect a vizitat apoi un centru rezidențial Caritas pentru aproximativ 25 de femei cu copii care au fost nevoite să fugă din Ucraina din cauza războiului de agresiune rusesc. Stefano Mestroni, directorul instalației, a explicat activitatea din cadrul acesteia. Pe lângă îngrijirea inițială, promovarea sănătății mintale și, prin urmare, consolidarea rezistenței personale reprezintă o prioritate deosebită în acest caz.

Cea de-a treia zi s-a concentrat asupra concluzionarea atelierului de muncă de la Trieste, și modului în care aceste lucruri ar putea fi transferate și utilizate în activitatea lor acasă. Acesta s-a făcut în grupuri, iar rezultatele au fost prezentate ulterior. În cele din urmă, a existat o perspectivă asupra următoarelor reuniuni transnaționale ale partenerilor. Următoarea întâlnire va avea loc în mai 2023 la partenerul Caritas Alba Iulia din România, iar atelierul final este planificat pentru iulie, la Asociația Caritas Diocezană din Köln.

Mai multe detalii: www.health-in-families.eu