Publicație pentru bolnavi cu demență și rudele lor

 

https://drive.google.com/file/d/1FjwUdTao4VYprNJyhpQJLE6OAhWPdzvF/view?usp=sharing

Recomandare

Tatăl meu are 59 de ani. Acum doi ani a fost diagnosticat cu atrofie cerebrală, cauzată de factori externi. Odată cu eliminarea acestor factori și datorită modului de viață sănătos și a îngrijirii atente a mamei, starea lui s-a stabilizat: nici legăturile între celulele creierului, nici cele din familie nu s-au agravat. Ba chiar dimpotrivă: s-au întărit și s-au adâncit în iubire. „Totul este bine” – mă gândeam, până când am găsit pe biroul meu un material informativ despre demență și provocările cu care se confruntă membrii familiei unui bolnav cu demență. În timp ce studiam textul, mi-am dat seama că mama îl îngrijește de doi ani pe tatăl meu fără pauză, fără să se plângă. Vocea ei este tristă când vorbim. Nici măcar nu mă mai sună, nu vrea să mă împovăreze cu problemele ei. Vocea mea cheamă la suprafață suferințele sale ascunse. „Nu se mai poate așa! Trebuie să fac ceva pentru ea!” – starea de spirit mi-a revenit, am pus repede mâna pe telefon să o sun și să o invit să petrecem împreună sfârșitul de săptămână, să ne relaxăm. Mulți oameni nu au nici măcar această șansă de evadare, totuși există speranță pentru fiecare!

Credeam că eu lucrez cu textul. S-a dovedit însă, că și el mă muncește, mă solicită. Efectele sale nu s-au epuizat doar în ceea ce recunoșteam la mama, ci au declanșat o serie de discuții în cercul meu de prieteni, care ne-au pus pe gânduri pe toți, iar pe mine m-au îndemnat la autoreflexie.

Pornind din propriile experiențe, recomand cu drag această publicație a Centrului de Zi „Maica Tereza” din Tîrgu Mureș tuturor bolnavilor cu demență și rudelor acestora! Vă doresc, ca poveștile adevărate și învățăturile aflate în conținutul acesteia să trezească speranță și să vă ofere soluții despre cum să ne îngrijim pe noi înșine și pe cei dragi cu forțe reînnoite! 

Orbán Júlia

Publicația poate fi citită AICI.

Mintea se destramă, sufletul rămâne
Editor: Caritas Alba Iulia — Centrul de Zi pentru Vârstnici „Maica Tereza”, Tîrgu Mureș
Cu sprijinul Direcției de Asistență Socială, Tîrgu Mureș
Colaboratori: Dr. Gabriella Kiss, Dr. Albert Veress, István Cosma, Gyöngyi Kiss, Andrien Szigyártó
Reporter: Katalin Balázs
Editor-corector: Júlia Orbán
Layout: Noémi Sárkány
Tipărit: Gold Camileon
2021

Fișiere atașate