Avantaj din dezavantaj

În perioada 18-20 noiembrie 2020 a fost organizată conferința Avantaj din dezavantaj în cadrul proiectului United Networks – Inițiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităților marginalizate.

Evenimentul a avut loc pe platforma Zoom Business cu sprijinul organizației Actiuna Catolica, deoarece din cauza contextului epidemiologic actual nu a putut fi organizată în mod tradițional. Interfața Zoom Business a asigurat interpretarea simultană în mai multe limbi, astfel participanții au putut urmări prezentările în limba lor maternă.

Scopul conferinței a fost de a oferi participanților exemple bune, practici și metode utile în situația actuală de criză, care vizează incluziunea comunităților defavorizate. S-a urmărit, de asemenea, facilitarea dialogului între profesioniștii care lucrează în diferite domenii și zone geografice.

Aproape 50 de specialiști au participat la conferința online, provenind din domenii profesionale variate: specialiști din cadrul organizațiilor nonguvernamentale, respectiv ai unor instituții publice.

O prezentare din cadrul primei zile a fost Sfaturi pentru munca online sau piloni importanți pentru utilizarea muncii online, susținută de Judit Szőke, directorul Fundației Új Start din Ungaria. În prezentare ea a vorbit despre comunicarea online, programele online ale organizației. Unul dintre pilonii importanți ai programului pe lângă contactul personal este faptul că spațiul online este utilizat de la bun început, iar anumite elemente ale fluxului de lucru sunt realizate în spațiul virtual, păstrând astfel legătura cu beneficiarii.

Prezentarea lui Dóra Papadopulosz, profesoară de limba maghiară-portugheză, licențiată în sociologie s-a axat pe modalitățile de reducere a dezavantajului digital. Ea a lucrat în sectorul public și în sectorul privat, iar în prezent își desfășoară activitatea pentru a reduce dezavantajul digital al copiilor defavorizați, oferind sfaturi despre modul în care copiii pot folosi internetul în siguranță la Fundația Digi Tanoda.

A fost prezentat proiectul KarantTévé, de Tibor Béres, managerul de program în cadrul Asociației Autonomia. Programul a fost creat ca răspuns la limitărilor cauzate de epidemie, fiind un instrument în care conexiunea specialiștilor cu copiii să nu fie întreruptă.

De asemenea, au fost prezentate bunele practici în situații de criză. Hubbes Kinga și Sándor István au prezentat activitățile și rezultatele proiectului United Networks în perioada de criză, respectiv metodologia organizării donațiilor. Papp Adolf, din partea organizației Crucea Roșie a prezentat activitățile din timpul crizei în Sfântu Gheorghe.

Prezentarea a fost urmată de un bun exemplu din Ungaria, Donation Taxi, al cărui fondator, Tamás Horn, a povestit despre viziunea lor, obiectivele și modul în care s-au adaptat la situația generată de Covid19. Prin metoda sa inovatoare de strângere de fonduri, Donation Taxi îi ajută pe oameni să doneze valorile lor nefolosite, dar în stare bună, în același timp încurajând solidaritatea umană.

Thomas Hackl, din partea Confederației Caritas din România, care a împărtășit provocările și măsurile din rețeaua de servicii sociale Caritas România în timpul pandemiei.

A fost abordată tema anxietății și fricii în situația actuală, importanța sesiunilor de supervizare în sfera socială. În prezentarea Irmei Simó, liderul profesional al Asociației Áradat, a evidențiat aspectele procesului de supervizare, importanța și necesitatea acestuia pentru specialiștii din domeniul social.

În cadrul diverselor prezentări, participanții au cunoscut exemple și metode bune, pe care le pot adapta în activitatea proprie.