Când boala interferează cu planurile

Asistentele medicale la domiciliu nu tratează doar simptomele fizice, ci și sufletul pacientului. Ele cunosc importanța unui salut vesel de dimineață, a unui cuvânt și strângeri de mână încurajatoare, a unei scurte discuții. În multe cazuri, trebuie să țină sufletul în vârstnici, în bolnavi, pentru a merge mai departe, a rezista în greutăți.

„Speram să ies la pensie și îmi imaginam cât de mult voi călători. Aveam ideile, aveam contactele din toată țara. Acum vorbesc doar cu prietenii mei la telefon, unii vin și în vizită”, spune nenea Karcsi, care îmi împărtășește visele sale neîmplinite. „Eu am cancer. Este destul de trist. Într-o zi sunt bine, a doua zi abia pot ieși pe ușă, mă doare capul, nu am putere, am dureri musculare. Când se schimbă vremea, atunci mă simt mai rău. Ies, plantez o sămânță, o îngrijesc. Trebuie să duc crucea asta, nu am ce să fac”, spune nenea Karcsi, care a fost operat în 2017 și de atunci se află sub îngrijirea personalului Caritas. „Nu pot să spun decât lucruri bune. Fără ajutorul lor m-aș fi împiedicat de multe lucruri. Nici măcar nu trebuie să mă duc la magazin să iau o rețetă, mă sună înainte de a veni și mă întreb ce am nevoie de la magazin și mi-o aduc”, adaugă el.

Am avut ocazia să arunc o privire asupra îngrijirii la domiciliu în Lunca de Sus, am simțit greutatea trecerii timpului, am văzut neputința și vulnerabilitatea pacienților, m-am întrebat cum putem aprecia această mare comoară pe care o avem? „Este greu să vezi cum sunt unele destine. Fiecare destin și fiecare boală pe care o întâlnesc este o lovitură pentru mine. Ne face să reevaluăm lucrurile, de multe ori crucea noastră nu este nimic în comparație cu a lor. Simt că această muncă este și educativă”, conchide Bernadette, care este hotărâtă să continue. Mai are multe de făcut. O mai așteaptă.

György Mária Angéla

MOL România sprijină îngrijirea pacienților la domiciliu, care are ca scop furnizarea de servicii sociale și de sănătate pentru bolnavi și vârstnici.