Capace cu suflet pentru lupta contra demenței și a însingurării persoanelor vârstnice

Dansul seniorilor
Această campanie se derulează în parteneriat cu Asociația Capace cu Suflet și firma LATERAL.

Potrivit unui comunicat din 2023 al Institutului Național de Statistică, în  România fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia vârstnică de peste 65 ani depăşind cu aprox. 22% populația tânără de 0-14 ani (3893 mii față de 3175 mii persoane). Iar potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în prezent, peste 55 de milioane de persoane suferă de demență în întreaga lume și, în fiecare an, apar aproape 10 milioane de cazuri noi. În România, în anul 2022 au fost raportate de către medicii de familie 7920 de cazuri noi de îmbolnăvire cu această maladie. Asta înseamnă că tot mai mulți pensionari trăiesc singuri și tot mai mulți oameni suferă de demență.

Sigur aveți și dumneavoastră o cunoștință care nu vă mai recunoaște, care vă povestește până la nesfârșit întâmplările vieții sale, sau care iese în oraș iarna într-o bluză subțire, se rătăcește și vă bucurați dacă un om bun sau chiar poliția o aduce acasă.Acești oameni suferă de boala Alzheimer, o boală care nu poate fi vindecată. Odată ce a început procesul uitării, el poate fi doar încetinit, nu și vindecat. Însă boala, printre multe altele, poate fi prevenită cu ajutorul mișcării și prin dans. Acest tip de dans se bazează pe coregrafii complexe, iar persoanele vârstnice care frecventează astfel de grupuri învață coregrafii noi în permanență. În acest fel, acea parte a creierului lor care controlează memoria este stimulată într-un mod uluitor. Cercetări americane au dovedit că dansul regulat poate să reducă șansa de a dezvolta demența cu 76%.

Caritas Alba Iulia a facilitat realizarea unor astfel de activități prin cele două grupuri de dans  de la Târgu-Mureș (50 persoane), alte două la Sângeorgiu de Mureș (25 persoane) în județul Mureș și unul la Mădărași (12 persoane) în județul Harghita.Dorim să inițiem un grup nou la Târgu-Mureș (25 persoane) începând cu luna octombrie și un grup la Odorheiu Secuiesc (25 persoane) în județul Harghita, din luna noiembrie.

Ne puteți ajuta și dumneavoastră în lupta noastră contra demenței și a însingurării persoanelor vârstnice prin susținerea cheltuielilor cursului. Vă mulțumim!

Cheltuieli de întreținere/1 grup