Caritas își continuă activitatea

Îngrijirea la domiciliu continuă să funcționeze, nu se închid centrele de îngrijire rezidențială, centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și centrul de plasament pentru copii. Cu toate acestea, pentru a preveni răspândirea epidemiei, activitățile de grup zilnice sunt suspendate, atât pentru persoanele în vârstă, cât și pentru copiii și tinerii sănătoși și cu dizabilități. Colegii țin legătura cu aceste persoane prin telefon și prin intermediul rețelelor de socializare. Mai jos puteți citi informații regionale.

 

Pe lângă personalul care lucrează pe teren și în centrele rezidențiale, acolo unde este posibil, colegii lucrează de acasă. Această perioadă este cea mai potrivită pentru administrare, documentație, auto-dezvoltare și învățare, iar acolo unde nu este cazul, colegii pleacă în concediu. Există, de asemenea, locuri de muncă care au fost sistate din cauza lipsei de activitate, aici s-a ales, cu comun acord, șomajul. În același timp, se realizează un studiu pentru identificarea celor care, dacă este nevoie, vor putea fi mobilizați pentru a oferi asistență persoanelor blocați în casele lor.

Situația din jud. Mureș >>>
Situația din Transilvania de Sud >>>
Situația din regiunea Odorheiu Secuiesc >>>
Situația din regiunea Gheorgheni >>>
Situația din regiunea Ciucului >>>
Situația din jud. Covasna >>>

Serviciile sociale furnizate de organizațiile societății civile și lucrătorii din sistemul social și medico-social, care au o importanță majoră în comunitate în perioada de criză pe care o parcurgem, au nevoie de cinci măsuri cheie pentru a nu intra în faliment, cu consecințe dramatice asupra beneficiarilor lor, persoane vulnerabile (aici puteți citi scrisoarea către guvern >>>):

1. Menținerea intactă a subvențiilor pentru organizațiile neguvernamentale furnizoare de servicii sociale, acordate în baza Legii 34/1998, conform contractului semnat pe perioada martie-decembrie 2020, și posibilitatea de a realoca sumele contractate pentru sprijinirea beneficiarilor serviciilor sistate, pe baza noilor urgențe și nevoi ale populației.

2. Prorogarea cu 3 luni a termenelor de depunere a declarațiilor fiscale aferente impozitului pe venit, CAS, CASS. Organizațiile nu au disponibilități de cash flow în această perioadă, precum companiile for-profit. Întreruperea activităților cu beneficiarii a redus dramatic sursele de finanțare ale ONG.

3. Direcționarea sprijinului financiar anunțat de Comisia Europeană pentru operatorii economici afectați de șomajul tehnic și către angajatorii ONG, pe o linie de finanțare de urgență, cu aplicare flexibilă și cu criterii de atribuire pe care să le putem propune împreună cu Guvernul.

4. Flexibilizarea condițiilor de implementare a proiectelor cu finanțare europeană și eforturi comune AM-OIRONG pentru evitarea suspendării proiectelor, suspendare care atrage după sine neplata salariilor angajaților.

5. Acordarea unui sprijin financiar pentru angajatorii ONG, echivalent cu 75% din salariul mediu brut al angajatului pe ultimele 3 luni, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie pentru personalul din aceste organizații furnizoare de servicii sociale, pe durata acestor interdicții de activitate.

 

Redactat de: Balázs Katalin – regiunea Gheorgheni (Gheorgheni, 0745-601 641), Gegő Imre – regiunea Ciucului și Odorheiu Secuiesc (Miercurea Ciuc, 0740-382 500), Bedő Krisztina – județul CovasnaHáromszék (Sepsiszentgyörgy, 0754-548 042), Márton Kinga Izabella – județul Mureș și regiunea Transilvania de Sud (Tîrgu Mureș, 0737-300 928), Molnár József (Tîrgu Mureș, 0741-258 161)