Cazuri personale – dezvoltarea competențelor de mișcare
• F. Sz. are 21 de ani și locuiește în comuna Merești, județul Harghita. În august 2013 a suferit un accident de mașină, în urma căruia are nevoie de îngrijire permanentă. Datorită leziunii cerebrale severe a fost în comă o perioadă mai mare de timp, care i-a agravat și mai tare situația. Mama îl crește singură, el mai are trei frați mai mari și un frate mai mic. După lungi tratamente spitalicești, a intrat în contact cu organizația noastră, având nevoie de îngrijire medicală și de îngrijire de bază. Nici condițiile ambientale de locuit nu sunt adecvate unui pacient în scaun cu rotile. Mama sa, în ciuda dificultăților, a situației materiale precare, face orice pentru a ajuta la vindecarea fiului ei. De aceea, noi am ajutat la modificarea încăperii de baie, să fie accesibilă și adecvată unei persoane în scaun cu rotile, și am facilitat accesul acestuia în casă. Astfel, în locuință, și specialiștii Caritas pot să își desfășoare activitățile de dezvoltare a competențelor de mișcare în condiții corespunzătoare.
• cu tanti Magda ne-am cunoscut la începutul lunii august 2014, când în urma unui accident vascular cerebral a suferit o paralizie pe partea dreaptă a corpului. Capacitatea senzorială pe acea parte era lipsită complet, nu putea să își miște membrele și vorbea cu greutate. Până atunci, o persoană de sine stătătoare, activă, a ajuns în grija soțului ei, lucru care o deranja teribil, astfel ea a fost foarte motivată în colaborarea cu noi. Astfel, am elaborat un plan în care ea și soțul ei au devenit executanți activi. Planul de tratament a inclus o vizită pe săptămână, când analizam evoluția mișcărilor învățate săptămână de săptămână. În luna septembrie tanti Magda a început să își simtă degetele de la picioare și laba piciorului, mai apoi, și degetele de la mâini. S-a îmbunătățit, zi de zi, mișcarea individuală, de sine stătătoare, flexibilitatea s-a extins inclusiv la nivelul articulațiilor.
• B. Alpár, în vârstă de 40 de ani, a suferit un accident, cu fractură de coloană și măduva spinării, care i-a paralizat membrele inferioare ale corpului, și i-au afectat și cutia toracică. Începând din luna septembrie, frecventează, o dată pe săptămână, centrul nostru pentru a-și dezvolta abilitățile de mișcare. După evaluarea inițială a mobilității, împreună încercăm căutarea mișcărilor oportune, dezvoltarea acestora, care să îl ajute să ducă o viață independentă. Cu ajutorul nostru a învățat să treacă din scaunul cu rotile pe un alt scaun și de acolo să se așeze pe podea, iar de pe podea, cu puțin ajutor, să se reîntoarcă pe scaun. Alpár vine singur la terapie, conduce singur mașina modificată special pentru el și se așează singur în scaunul cu rotile pregătit pentru el la coborâre.