Ce cred copiii despre abuz? Chestionar pentru a afla opiniile tinerilor între 13-17 ani

Despre abuzul asupra copiilor se vorbește cel mai adesea în legătură cu familia sau școala, chiar dacă copiii pot fi expuși cu ușurință la situații abuzive sau violente și în altă parte – cum ar fi într-un teren de sport, mall, casa scării, autobuz, toaletă publică, examinare medicală sau parc.

People photo created by 8photo – www.freepik.com

Ce determină modul în care reacționează copiii în situații de abuz? Își văd de treabă de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic? Reacționez și se confruntă? Le spun altora? Pe cine se pot baza în astfel de situații?

Condusă de Fundația pentru Drepturile Copilului Hintalovon, Caritas Alba Iulia lansează un sondaj online pentru a afla părerile tinerilor cu vârste între 13-17 ani. Scopul sondajului Cum crezi că e mai bine? este de a evalua cum putem sprijini comunitățile în acest sens, ce fel de întărire au nevoie părinții, profesioniștii, copiii pentru a face față acestor situații conștient și cât mai bine pregătiți.

Copilăria fără violentă depinde și de cât de sigură este comunitatea în care copiii cresc: dacă observă violența, o consideră acceptabilă, ce informații și sprijin emoțional le oferă copiilor și le privește ca pe participanți activi și formatori ai comunității în lupta împotriva violenței. Pe lângă chestionarul care examinează părerea adulților despre violență, chestionarele Ce cred copiii despre abuz? permit luarea în considerare și a opiniilor copiilor pe această temă.

Sondajul va avea loc în perioada 15 mai – 30 iunie 2021. Datele sunt colectate în mod anonim, astfel încât copiii implicați să nu poată fi identificați. Sondajul constă din trei chestionare: în primul și în al doilea, copiii întâmpină aceleași situații, dar cu întrebări diferite. Întrebările examinează rolul informațiilor și al mediului, precum și suportul social perceput.

1. chestionar: https://zfycxf8xyd3.typeform.com/to/Vw7oAmWD
  2. chestionar: https://zfycxf8xyd3.typeform.com/to/uFkXJVKS
  3. chestionar: https://zfycxf8xyd3.typeform.com/to/rMa0Py6B

Cercetarea se desfășoară în cooperare internațională în 5 țări (Albania, Ungaria, Moldova, România, Slovacia). Cercetarea și propunerea profesională pentru consolidarea comunităților pe baza rezultatelor vor fi publicate pe site-ul web al Caritas Alba Iulia la sfârșitul anului 2021.