Centrul de reabilitare „Sfânta Agneza” oferă programe noi din septembrie

Asemănător anilor precedenți Centrul de reabilitare „Sfânta Agneza” al Asociației Caritas Alba Iulia oferă și anul acesta programe speciale în perioada de toamnă-iarnă. Conform tradițiilor vor avea loc evenimente de sensibilizare, o serie de workshopuri, zile familiale și serbarea zilei copiilor născuți prematuri și cu dizabilități. Ca noutate, putem menționa cursul denumit Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Imagini, care va fi urmat de ateliere, în cadrul cărora participanții vor avea ocazia să aprofundeze indeea principală a cursului.

Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Imagini – curs
PECS: Picture Exchange Communication System este numele cursului, care va fi organizat de Centrul de reabilitare „Sfânta Agneza” și Pyramid Educational Consultants în perioada 22-23 septembrie. Cursul de două zile este destinat profesioniștilor care lucrează cu copii autiști, cu nevoi speciale sau cu dificultăți de comunicare.

Metoda alternativă de comunicare a fost elaborată de Dr. Andrew S. Bondy și Lori Frost la sfârșitul anilor 1980, pentru a ajuta persoanele care trăiau cu autism, care abia vorbeau sau nu comunicau verbal deloc. Scopul Sistemului de Comunicare prin Schimbul de Imagini este să creeze cadru potrivit unei comunicații adecvate între o persoană autistă, cu nevoi speciale sau cu dificultăți de comunicare și anturajul său. Pentru acest scop specialiștii metodei folosesc pictograme, cărți de imagini, care înfățișează obiecte, acțiuni sau noțiuni. În partea de jos a fiecărei cărți se află câteva cuvinte, care descriu conținutul cardului.

Pictogramele călăuzesc persoanele cu autism sau cu nevoi speciale printr-un proces cu șase etape. În acest timp ele învață să-și exprime dorințele, sentimentele și gândurile prin metode jucăușe. Pot experimenta, de exemplu, că primesc un măr adevărat, dacă-și semnalează dorința cu cardul, care înfățișează mărul. Pot învăța să inițieze comunicare cu persoane necunoscute, să aleagă dintre mai multe carduri și prin alegerile lor să-și exprime conștient dorințele. Prin așezarea corespunzătoare a cardurilor ele pot alcătui și propoziții, pe care pot completa mai târziu cu adjective și adverbe în formă de imagini. Iar în cele din urmă pot învăța să răspundă la întrebări, precum: „Ce dorești?”, „Ce vezi?”, „Ce auzi?”, „Ce simți?” tot cu ajutorul cardurilor.

Informații suplimentare și înscriere:
Borbála Mezei
0736 004 369, [email protected]

Programele Centrului de reabilitare „Sfânta Agneza” sunt sprijinite de Direcția de Asistență Socială Tîrgu-Mureș. Mulțumim!
Perioada de derulare a proiectului: 15 iulie 2023 – 15 decembrie 2023.

Júlia Orbán

Articole conexe:
Workshop în tema autismului >>>
Mulțumiri pentru setul de instrumente ADOD! >>>
Câteva ore albastre >>>
Ecoul numerelor la Cercul de Donatori >>>
Să aflăm în timp, ce nu este în regulă cu copilul >>>
Diagnosticare timpurie, terapie timpurie >>>
Se poate dona pentru instrument de evaluare în stabilirea diagnosticului de autism la copii mici >>>
Familii împreună >>>
Evaluare complexă pentru familii cu copii mici >>>
Centrul de Reabilitare „Sfânta Agneza” >>>