„Cine n-are bătrâni să-și cumpere”

Ziua de 1 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice de către Adunarea Generală a ONU în 1991. Măsura a fost concepută pentru a focaliza pe creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate.

Suntem o populație care îmbătrânește din ce în ce mai mult, cu fiecare an. Îmbătrânirea începe la vârsta de 60 de ani, iar vârsta de bătrân este , de obicei, calculată de la 75 de ani. Conform datelor demografice în lume din șapte miliarde de oameni peste 600 milioane de persoane sunt peste 60 ani, se estimează că până în 2050 acest număr se mărește la două miliarde. După recensământul din 2011 în România din 20,12 de milioane de locuitori 4,23 de milioane sunt persoane peste vârsta de 60 de ani, din care 1,19 milioane de oameni au trecut de vârsta de 75 de ani.

Țara noastră se confruntă deja cu consecințele economice și sociale ale unei populații aflate într-un proces lent de îmbătrânire. Motivele sunt multiple: industrializarea, urbanizarea, modernizarea, criza, dar și altele, au dus de la familia extinsă, cu stabilitate și siguranță la familia în care independența individuală a trecut pe primul plan. Cei mai afectați sunt vârstnici. Locul lor era în familie, astăzi tot mai des ei se confruntă cu izolarea, abandonul, institutionalizarea.

Cele mai multe dintre programele Organizației Caritas Alba Iulia sunt adresate persoanelor în vârstă. În centrul de zi, centrele de competență de dezvoltare a capacităţii de mişcare, precum și în activitățile de grup care au loc în mediul rural, comunitatea formată oferă posibilitatea pentru ei de a deveni din nou membri activi ai societății, îngrijirea la domiciliu încearcă să-i aline suferința fizică cauzată de boală, iar casele noastre de bătrâni oferă condiții de siguranță pentru a trăi o bătrânețe demnă.

În jurul zilei internaționale a persoanelor vârstnice atenția nostră se îndreaptă în special asupra beneficiarilor noștri vârstnici, sărbătorim împreună peste tot, pregătiindu-le programe pline de culoare.

La mulți ani!

PROGRAME:

Petroșani: 1 octombrie, de la ora 9 sfânta liturghie în biserica romano catolică, serbare în casa Sfânta Varvara.

• Aiud: în data de 2 octombrie de la ora 12 la centrul din Aiud beneficiaii vor avea parte de o surpriză din partea unui grup de copii cu vârste între 8-12 ani care le vor înmâna felicitări și le vor cânta.

În județul Mureș în 10 localități vor fi evenimente: Târgu Mureș (30 septembrie de la ora 11 în Casa Deus Providebit), Sânpaul, Sângeorgiu de Mureș (2 octombrie de la ora 16 în casa de cultură), Sângeorgiu de Pădure (1 octombrie de la ora 16 órától în casa de cultură), Sovata (3 octombrie de la ora 16 în Casa de Cultură Domokos Kázmér), Eremitu (4 octombrie de la ora 16 în casa de cultură), Fântânele (30 septembrie de la ora 16 în casa de cultură), Vețca (10 octombrie de la ora 11 în casa de cultură), Neaua (7 octombrie de la ora 16 în școală).

În județul Harghita în 15 localități sunt așteptate vârstnicii:  Lupeni, Inlăceni, Satu Mare, Zetea, Dealu, Gheorgheni, Suseni, Joseni, Ciumani, Lăzarea, Remetea, Ditrău, Sânsimion, Cârța, Lunca de Jos.

În județul Covasna pe 1 octombrie la Lemnia sărbătoresc vârstnicii din zece localități. Evenimentul începe de la ora 11 cu sfânta liturghie, după care va fi concurs de gătit, diferite concursuri și spectacole.

Evenimentele sunt sprijinite de Gedeon Richter România SA, DGASPC Harghita, de consiliile și bisericile locale.