Colectă pentru armeni

Pe 10 decembrie va fi organizată o colectă în bisericile din eparhiile catolice din țară pentru a sprijini refugiații armeni din Nagorno-Karabah. În Arhidieceza noastră acțiunea este organizată de Arhiepiscopie, Confederația Caritas România coordonează campania, iar suma încasată este trimisă la Caritas Armenia.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah locuită în mare parte de armeni, este o regiune în Azerbaidjanul actual cu o suprafață de 11.000 de kilometri pătrați, și făcea parte de facto din Armenia, de iure din Azerbaidjan. În timp ce Azerbaidjanul, cu o populație de zece milioane de locuitori este în mare parte musulmană, o țară bogată datorită petrolului și gazelor naturale, Armenia este o țară mică, cu o populație de 2,8 milioane și poate cea mai săracă țară din Caucaz. La granița Europei și Asiei, cu o moștenire culturală și istorică străveche, Regatul Armeniei a fost primul stat care a adoptat creștinismul ca religie în primii ani ai secolului al IV-lea.

Datorită particularității regiunii, au existat mai multe conflicte militare între cele două țări din 1988, care au culminat cu evenimentele din 19 septembrie 2023, când armata azeră a preluat controlul complet asupra regiunii, a făcut viața imposibilă și aproape întreaga populație armeană a plecat peste noapte în Armenia. 120.000 de persoane, inclusiv 30.000 de copii, 2.000 de femei însărcinate și 20.000 de bătrâni au părăsit regiunea pentru că le era frică de represiune, epurare etnică și încălcarea drepturilor lor. Într-un efort disperat, autoritățile armene au deschis centre de înregistrare și au adăpostit aproape 60.000 de persoane, restul cazându-se la rude și prieteni.

Cum ajută Caritas?

Grupurile Caritas din Armenia lucrează cu refugiații care au ajuns în Armenia de la începutul crizei. Mâncarea caldă este distribuită în orașul Vayk, unde au fost primiți și înregistrați refugiații. Caritas Armenia lucrează în prezent în trei provincii pentru a ajuta oamenii să își satisfacă nevoile de bază: Caritas distribuie tichete pentru alimente, precum și pachete cu alimente, produse de igienă și de alte nevoi de bază în rândul refugiaților. Organizația Caritas din Armenia a lansat și programe de sprijin psihosocial în trei centre Caritas.

Cum vor fi folosiți banii din colecte?

Confederația Caritas România finanțează programele de asistență umanitară ale refugiaților Nagorno-Karabah prin Caritas Armenia din sumele strânse. Prioritatea pentru perioada următoare este asigurarea condițiilor minime de viață ale refugiaților în perioada de iarnă, când temperatura este foarte scăzută în multe zone ale țării. Împreună cu Caritas Armenia se dezvoltă și alte programe pe termen mediu și lung, al căror scop este integrarea refugiaților într-o nouă patrie.