Colecta Sfânta Elisabeta pentru menţinerea îngrijirii la domiciliu

Donaţiile din anul trecut au fost folosite în favoarea educaţiei copiilor dezavantajaţi prin programele oferite de Caritas, mulţumim! În acest an aşteptăm donații pentru menţinerea îngrijirii la domiciliu.

Organizaţia Caritas Alba Iulia şi-a clădit serviciul de îngrijire la domiciliu timp de zeci de ani, a cărui activitate, în loc să fie susținută, este împiedicată de finanţarea precară din partea statului și de legislația inadecvată. Prin urmare, fiecare resursă mică este necesară pentru a putea continua activitatea noastră de îngrijire a persoanelor în vârstă și a bolnavilor.    

Apelul Excelenței Sale Arhiepiscop dr. Jakubinyi György:

Organizaţia Caritas a Arhidiecezei noastre de Alba Iulia organizează în fiecare an colecta de Sfânta Elisabeta în prima duminică din apropierea acestei sărbători, care, anul acesta, va avea loc în duminică, 18 noiembrie. Pe această cale, îi rog pe confraţii preoţi să citească următorul apel în cadrul liturghiei din data 11 noiembrie 2018. Mulţumim anticipat pentru colaborare.

Dragi Preoți confrați! Dragi Credincioși!

    Conform unei comparații interesante, viața generațiilor este ca o clepsidră. Mai devreme sau mai târziu, toate particulele de nisip se vor scurge în partea de jos. Fiecare în alt timp. Fiecare particulă are propria poveste, dar nici una dintre ele nu are o poveste fără celelalte.

    Când citim în Scriptură despre respectul pentru bătrâni sau despre cea de-a patra poruncă a lui Dumnezeu, simțim că este datoria noastră să acordăm atenție părinților noștri, dar este mai puțin accentuat faptul că nu de aceea trebuie să îi respectăm, ca la rândul nostru să fim respectaţi de generaţia următoare. Vârstnicii trebuie respectaţi, deoarece corpul lor îmbătrânit și fragil poartă un suflet care a fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Acest fapt dă demnitate omului și, de aceea, Dumnezeu ne cere să îi ajutăm pe ceilalți.

    Cu acest gând, cu ocazia colectei de Sfânta Elisabeta din acest an, să ne îndreptăm atenția către semenii noștri în vârstă și să susținem, în funcție de posibilitățile fiecăruia, programele pentru vârstnici ale Organizației Caritas Alba Iulia, considerând că aceştia sunt cei cu care a început lumea noastră și că sunt legături importante în dezvoltarea noastră personală, la fel ca particulele de nisip ale unei clepsidre. Pe această cale vă mulțumesc pentru atenția acordată în fiecare an față de persoanele aflate în pragul marginalizării sociale. Anul trecut, în arhidioceza noastră s-au strâns 225.522 de lei pentru susținerea educației copiilor defavorizați, pentru care suntem recunoscători tuturor celor de bună voință, care au contribuit la această colectă.

    Preacucernici preoți confrați și dragi credincioși, vă rog să ajutați şi în acest an inițiativa organizației Caritas a Arhidiocezei noastre, în limita posibilităților. Rog să depuneți donațiile obținute din colecta de Sfânta Elisabeta, programată pe data de 18 noiembrie a.c., în contul bancar al Organizației Caritas Alba Iulia, CF: 4562770, deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Alba Iulia, cont IBAN: RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006, sau puteți să le predați la cele mai apropiate puncte de lucru Caritas.

    Pe această cale, vă transmit sincere mulţumiri pentru donaţiile făcute. Fie ca Dumnezeu să Vă răsplătească tuturor pentru donaţia făcută, din bogăţia Harului Său.

Alba Iulia, 1 noiembrie 2018, cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinților.

†György m.p.
arhiepiscop

Puteţi dona duminică, 18 noiembrie în bisericile catolice, sau în contul Organizaţiei Caritas Alba Iulia, deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Alba Iulia, cod fiscal: 4562770, nr. de cont: RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006, şi la cel mai apropiat punct de lucru Caritas.

Anul trecut s-au strâns în total 225.522 de lei pentru sprijinirea educaţiei copiilor defavorizaţi prin programele oferite de Caritas – programe pentru copii şi tinerii cu dizabilităţi, programele serviciului de asistenţă familială pentru copii din zonele rurale, centru rezidenţial de tip familial, centre de zi pentru copii defavorizaţi şi centrele de dezvoltare și educație timpurie, programe de incluziune pentru copii romi, etc.).
Suntem convinși că educația este o opţiune reală de ieșire din sărăcie. Doar tinerii şi adulţii cu ştiinţă de carte au şansa de a găsi loc de muncă şi un trai cinstit. În acest scop, Caritas operează 19 centre în 5 județe ale Transilvaniei pentru 700 de copii defavorizați. Am folosit suma colectei din anul 2017 pentru finanțarea parţială a activităților desfășurate aici.