Colecta Sfânta Elisabeta pentru vârstnicii rămași singuri

Ajutor în timp de nevoie…

15 noiembrie este ziua în care ne îndreptăm spre vârstnicul lăsat singur, indicând faptul că existența lui nu ne este indiferentă, nu am uitat că odată a fost puternic și tânăr, a dat viață, a creat lucruri de durată. O persoană în vârstă este o binecuvântare și apreciem acest lucru când donăm pentru a-i ajuta. Astfel, colecta tradițională Sf. Elisabeta îi susține pe semenii noștri vârstnici și bolnavi din acest an prin activitățile de îngrijire a persoanelor vârstnice a organizației Caritas Alba Iulia.

Donați aici >>>, sau duminică, 15 noiembrie în biserici.

Deși situația epidemiologică i-a forțat pe mulți să rămână temporar în casele lor (pentru câteva săptămâni sau luni), mulți dintre noi nu ne putem închipui o viață trăită neschimbat de ani de zile, scena fiind cei patru pereți, uneori o curte. Viața în care adesea doar colegii Caritas intră pe ușă. Fie că sunt asistenți medicali sau sociali, ei sunt cei care se opresc, bat la ușa la vârstnicilor, bolnavilor rămași singuri, îi spală, tratez rănile, fac curățenie, merg la cumpărături, plătesc facturile și stau de vorbă cu ei. Iar pentru cei asistați, acesta este cel mai important lucru: atenția.

Asistența, în ochii colegilor noștri nu este numai un mod de a-și câștiga existența, este și vocația lor, pe care îl fac cu suflet și inimă. Cu toate acestea, pentru ca serviciile noastre să supraviețuiască și să ne extindem responsabilitățile împreună cu creșterea numărului de persoane în nevoie, avem nevoie de sprijinul dvs., de contribuția financiară. Colectele din ultimii ani au dovedit că oamenii ajută cu drag activitățile Caritas Alba Iulia. În 2019, rezultatul colectei Sfânta Elisabeta a fost de 233.019,11 de lei cu care am sprijinit educaţia copiilor defavorizaţi prin programele oferite de Caritas (programe pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, centre de zi pentru copii defavorizaţi şi centrele de dezvoltare și educație timpurie, programe de incluziune pentru copii romi etc.), fiindcă suntem convinși că educația este o opţiune reală de ieșire din sărăcie. Dumnezeul să Vă răsplătească! În acest an aşteptăm donații pentru posibilitatea continuării îngrijirii vârstnicilor rămași singuri și a bolnavilor.

Puteţi dona duminică, 15 noiembrie în bisericile romano-catolice cu scopul sprijinirii persoanelor care, din cauza pandemiei, au devenit și mai singuri, izolați, mai dependenți de îngrijire.

Mai jos puteți citi apelul Excelenței Sale Arhiepiscop dr. Kovács Gergely care ne îndeamnă spre acest lucru.

Dragi Preoți confrați! Dragi Credincioși!

Poate că pentru mulți este familiară povestea în care un bunic în vârstă s-a murdărit în timp ce mânca, deoarece nu putea ridica lingura de supă exact până la gură. Fiul său, adică capul familiei, a decis să-l îndepărteze de la masă. I-a pregătit o măsuță în bucătărie – unde să nu fie văzut – ca să poată mânca singur. Astfel nu le mai putea provoca neplăceri, când veneau prietenii la prânz sau cină. Câteva zile mai târziu, când tatăl ajunge acasă, își vede fiul cel mic jucându-se cu bucăți de lemn, ciocan și cuie, meșterind ceva. L-a întrebat – „Cu ce te joci? – Fac o masă, tată. – Masă, pentru ce? – Să ai și tu unde să mănânci când vei îmbătrâni!”

Marea problemă a unui vârstnic care îi poate îngreuna existența este sentimentul că viața lui nu mai are sens. Dacă nu se simte util, atunci crede că nici nu este nevoie de el și simte că nu-și are rostul. Poate că nu doar simte astfel, ci și experimentează din cuvintele și comportamentul celor apropiați.

Dragi frați și surori! În povestea de mai sus, copilul a ținut o oglindă pentru tatăl său, iar tatăl a luat măsuri imediate, bunicul în vârstă s-a întors la masa familiei.

Colecta Sfânta Elisabeta, care este organizată și în acest an de către Asociația Caritas din Arhidieceza noastră, dorește să ne amintească că viitorul nu a început cu noi. Nu doar colecta, ci și epidemia răspândită din ce în ce mai mult ne avertizează să acordăm și mai multă atenție fraților noștri în vârstă.

Preacucernici preoți confrați și dragi credincioși, vă rog să ajutați şi în acest an inițiativa Asociației Caritas a Arhidiocezei noastre, în limita posibilităților. Rog să depuneți donațiile obținute din colecta de Sfânta Elisabeta, programată pe data de 15 noiembrie a.c., în contul bancar al Organizației Caritas Alba Iulia, CF: 4562770, deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Alba Iulia, cont IBAN: RO46RNCB0003001569490006, sau puteți să le predați la cele mai apropiate puncte de lucru Caritas.

Pe această cale, vă transmit de pe acum sincere mulţumiri pentru donaţiile făcute. Fie ca Dumnezeu să Vă răsplătească pe toți pentru sacrificiul făcut, din bogăţia Harului Său.

† Gergely m.p.
arhiepiscop

Puteți dona și aici cu card bancar >>>

Despre colectele anterioare puteți citi aici:

Colecta Sfânta Elisabeta pentru educația copiilor, 2019
Colecta Sfânta Elisabeta pentru menţinerea îngrijirii la domiciliu, 2018