Cooperare eficientă și în anul 2021
Ca și în anii precedenți, Consiliul Județean Harghita a susținut programele Caritas Alba Iulia și în anul 2021. Există o cooperare foarte strânsă între cele două instituții de câțiva ani.
Îngrijire medicală și asistență socială la domiciliu
La începutul fiecărui an Consiliul Județean Harghita oferă oportunități de finanțare pentru serviciile de îngrijire la domiciliu. Din 2001 sprijină inițiativa pornită de Caritas, de a construi un serviciu de îngrijire medicală la domiciliu în județul Harghita, pentru a se asigura ca persoanele în vârstă și bolnave primesc îngrijire medicală și socială adecvată în propriile case. Cea mai mare sumă, în valoare de 540 000 lei, a fost acordat pentru acest serviciu, care este unul dintre cele mai umane, eficiente și rentabile sisteme rentabile de îngrijire, spre deosebire de îngrijirea spitalicească sau azilului de bătrâni. În acest scop, considerăm că este important și sarcina noastră de bază să îmbunătățim stilul de viață al persoanelor cu dizabilități sau care nu sunt în măsură să își satisfacă nevoile de bază și care nu sunt în măsură să își asigure nevoile de bază, pe care în majoritatea cazurilor nu ar putea face singuri.
Cei 102 angajați Caritas au oferit un total de 323 951 de servicii în casele a 2 502 pacienți. În spatele acestor cifre se află toți oamenii care au nevoie de ajutor, atât social, cât și de sănătate. Sunt bolnavi care sunt îngrijiți de către asistenții organizației de mai mulți ani, ei știu exact și aștept ziua și ora când sosește asistentul, dar sunt și pacienți care solicită ajutorul organizației după o operație mai mare, pe perioada recuperării sau când sosesc acasă din spital. Pe lângă prestarea serviciilor, considerăm că este important ca munca noastră să se desfășoare în cooperare cu pacientul și rudele, împărtășind experiențe, cu respectarea demnității umane.
Asistență comunitară rurală
Primul serviciu de asistență comunitară rurală operat de Asociația Caritas Alba Iulia s-a pornit în anul 2004 în județul Harghita, în momentul de față funcționează în următoarele șase localități: Ghiduț, Păuleni, Valea lui Pavel, Recea, Hagota și Pintic. Serviciul este unul complex, al cărei scop este de a contribui la viața oamenilor care trăiesc în localități izolate, în așezări îndepărtate. Acest serviciu vine în sprijinul persoanelor care locuiesc în aceste localități izolate, în primul rând bolnavilor, vârstnicilor, persoanelor defavorizate social, precum și persoanelor și familiilor care nu beneficiază de servicii sociale de bază și nici de informare publică. Serviciul de asistență comunitară accentuează întărirea legăturilor sociale ale asistaților, cu atragerea acestora în procesul de reevaluare a vieții cotidiene pentru a găsi soluții optime în rezolvarea problemelor. Serviciul de asistență comunitară accentuează întărirea legăturilor sociale ale asistaților, cu atragerea acestora în procesul de reevaluare a vieții cotidiene pentru a găsi soluții optime în rezolvarea problemelor. În acest proces sunt incluși și membrii de familii, vecini, medici curanți, comunități religioase etc. Astfel acțiunea noastră are un efect pozitiv asupra comunicațiile locale.
Consiliul Județean Harghita este partenerul nostru, care sprijină întreținerea și funcționarea serviciului sub formă de proiecte prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita. Anul acesta acest serviciu a primit fonduri în valoare de 30 800 lei, și s-a realizat proiectul denumit Pod între izolare și comunitate. Numărul persoanelor care beneficiază de acest serviciu, care de obicei sunt bătrânii rămași singuri, este aproximativ 300 persoane lunar, din care 139 de beneficiari au contracte de prestări servicii sociale cu organizația. Aproximativ 170 de persoane beneficiază ocazional de servicii oferite.