Copii generoși

Copiii de școală generală, beneficiari ai Centrului de Zi din Cuieșd, centru administrat de Caritas Alba Iulia, au făcut o vizită la Porumbeni. Cu această ocazie, fiind în preajma sărbătorii Sfântului Nicolae, copiii au oferit cadouri pentru prietenii lor care frecventează Centrul de zi al Asociației Porumbeni. Prietenia lor s-a închegat în taberele de vară petrecute împreună în anii precedenți.

Le-au dăruit dulcuri și jucării, bunătăți sănătoase, câștigate chiar de ei prin acumularea de puncte roșii ca urmare a faptelor bune făcute și transformarea lor în dulciuri și jucării. Pedagogii i-au încurajat pe copii să pună deoparte din delicatesele și jucăriile primite, pentru a le oferi bucurie și altor copii și, în același timp, să experimenteze și ei sentimentul plăcut al dăruirii. Csilla Tordai și István Kovács, pedagogii copiilor, au completat cadourile celor mici cu rechizite și jocuri de societate. Astfel, Moș Nicolae a trimis la Porumbeni anul acesta o cutie mare de daruri.

Întâlnirea a fost deschisă printr-un mic concert, susținut de copiii din Cuieșd, care au colindat, creând astfel o atmosferă festivă. După concert, copiii din Porumbeni i-au invitat pe oaspeții lor la diferite activități meșteșugărești, în cadrul cărora au creat  împreună decorațiuni de Crăciun. Tot împreună au servit și prânzul, au mâncat pizza și au băut suc de fructe, apoi au făcut schimb de cadouri: copiii din Cuieșd au dat prietenilor cutia de donație pregătită în prealabil, iar copiii din Porumbeni le-au dăruit ornamente realizate manual, strict din materiale pe care le-au avut la dispoziție. Mesajul uneia dintre educatoarele din Porumbeni a fost acela că, din orice material existent, uneori chiar refolosit, se pot crea lucruri minunate. Experiența anului trecut a fost elocventă, obiectele create de copii, din astfel de materiale, au reușit să fie vândute în sumă de 800 lei.

După oferirea cadourilor, oaspeții au făcut o vizită la Școala Generală din Porumbeni, care se afla în vecinătatea centrului de zi. În același timp, copiii s-au bucurat de activități în aer liber și au făcut chiar ședințe foto.

Toate acestea – excursia, vizita, atelierul de creație, jocul, dăruirea, voia bună și multe alte experiențe și emoții – au oferit copiilor o zi de neuitat și o trăire cu valoare de amintire.

Mulțumim pedagogilor Asociației Porumbeni pentru ospitalitatea cu care și-au primit musafirii!

Júlia Orbán