Creare de rețele, schimb de experiențe, rezultate, eșecuri și oportunități în Ungaria

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Coordonatorul local al proiectului internațional Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii, precum și cei trei mentori de tineret din localitățile implicate în proiect (Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni) au luat parte la o întâlnire de lucru de două zile organizată de fundația coordonatoare Autonómia din Ungaria.

După o primă zi petrecută în Budapesta, participanții au avut șansa de a-i cunoaște pe mentorii de tineret și coordonatorii lor. Pe lângă crearea de rețele și socializare, scopul ședinței a fost schimbul de experiențe profesionale, rezultate, eșecuri, și formularea noilor oportunități. Urmând această întrunire, multe chestiuni legate de proiect au fost clarificate și s-au stabilit reperele comune în ceea ce privește derularea acestuia pe viitor. De asemenea, s-a ajuns la o multitudine de idei pentru eficientizarea muncii tuturor.

Cunoașterea mai bună a situației din Budapesta și identificarea asemănărilor și diferențelor, a punctelor forte s-a dovedit a fi foarte utilă. Mentorii și coordonatorii au participat și la un atelier de training și consultanță unde au putut încerca – împreună cu alți membrii ai grupului – diferite activități interactive.

În a doua zi specialiștii au avut întâlnire cu mentorii de tineret din localitatea Hatvan. Spre surprinderea tuturor, participanții au fost întâmpinați de tineri cu un spectacol inedit, după care a urmat o serie de discuții informative. Mai târziu grupul din Transilvania a fost primit de către cei trei mentori și coordonatorul lor din Miskolc, care au organizat inclusiv o vizită la școală. Directorul a fost cel care a prezentat scopul, valorile și principiile fundamentale ale instituției pe care o conduce. Cu această ocazie mentorii i-au cunoscut pe tinerii mentorați și au interacționat cu ei în cadrul unei ședințe de grup.

Oportunitatea de a vedea modelul și procesul de mentorat din Ungaria a fost o experiență inedită și motivantă, dar și cu caracter de team-building pentru mentori. Pentru o mai bună desfășurare a unui proiect este nevoie de colaborare și muncă în echipă, posibilă numai prin astfel de schimburi de idei.

Bojoievschi Éva

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe