Curs de grădinărit la Cotuș
Anul acesta Proiectul Grădină a fost pornit cu puteri reînnoite!
Scopul acestui proiect a fost informarea oamenilor în privința oportunităților din mediul înconjurător cu scopul unui stil de viață mai bun, mai sănătos.
Anul trecut 7, iar anul acesta deja 15 familii au răspuns cu “Da!“ la inițiativa proiectului „Hand in Hand“ al organizației Caritas. Părințiilor copiilor romi care frecventează ”Școala lui Samu” le-a fost oferit suport în cultivarea grădinii mici de lângă casa lor cu oferirea unor semințe de plantat și cu sprijinul unui specialist, în cazul în care, la rândul lor sunt dispuși și ei să accepte ajutorul acordat. Pentru marea noastră bucurie, cei mai mulți părinți au acceptat sprijinul nostru.
Anul acesta am primit din partea firmei Agrosem din Tîrgu-Mureș 8 soiuri de semințe și 2 soiuri de arpagic, care au fost împărțiți în rândul familiilor romi.
Văzând rezultatele pozitive din anul trecut, precum entuziasmul față de grădinărit, anul acesta am ținut un curs de grădinărit cu ajutorul inginerului horticultor Ferencz Lehel în vederea informării părinților. Scopul nostru a fost să oferim comunității romi șansa de a îmbogăți cunoștințele deja existente în cadrul unui curs specializat. Cursul a fost organizat prin colaborarea învățătorilor locali de la școala elementară Cotuș pe data de 19 martie, în forma unui curs interactiv teoretic desfășurat într-o atmosferă veselă, potrivit stilului direct și plin de pasiune al lui Lehel.
El s-a străduit deja în timpul cursului teoretic să fie cât mai pragmatic, prezentând diferite mijloace didactice, imagini, semințe și unelte. A atras atenția participanților la cele mai frecvente greșeli, a dat sfaturi legate de combinațiile avantajoase de plante și a răspuns la întrebări. Am constatat cu satisfacție că cunoștințele sale de specialitate se combină cu omenie și simplitudine, dând răspunsuri rapide, exacte și pe înțelesul omului de rând.
Deosebit de important a fost pentru mine și faptul că dânsul a oferit întotdeauna soluții naturale, sănătoase și ecologice de ex.: a sugerat în locul stropirii cu soluții anti-insecte folosirea infuziei de urzică.
Cursul teoretic a fost urmat de deplasarea pe teren, unde Lehel a examinat pământul consacrat unei grădine de zarzavaturi. A primit mai multe invitații la domiciliu, oferind sfaturi folositoare legate de îmbunătățirea calității pământului, asolament și folii pentru agricultură.
La finalul cursului toți participanții au primit diplomă de absolvire.
Dorim să mulțumim cu această ocazie participarea și îndrumarea domnului Ferencz Lehel, precum a participanților și firmelor sponsori pentru sprijinul acordat în ajutarea copiilor romi și ai famiilor acestora.
(Székely Áron)