Curs teoretic și practic despre terapia compresivă

În data de 14 octombrie aproape cincizeci de persoane, inclusiv personalul Caritas Alba Iulia, au participat la prelegerea susținută de Conf. Dr.  Puskás Attila, medic primar interne, despre terapia compresivă la Casa Caritas din Tîrgu Mureș.

Publicul a fost întâmpinat de d-ul Dr. Márton András, directorul organizației, care a spus că se bucură de această oportunitate excelentă și pentru că colegii lui, care îngrijesc persoanele bolnave în vârstă, participă într-un număr atât de mare. În același timp, speră că această prezentare organizată prima oară în noua Casă Caritas de la Tîrgu Mureș, va fi începutul unui ciclu mai lung, care va ajuta specialiștii în domeniu pe tema protejării sănătății noastre și a îngrijirii pacienților.

D-ul Conf. Dr. Puskás Attila a salutat ideea și a numit această ocazie puțin neobișnuită, în sensul că sunt prezenți atât medici cât și asistenți medicali laolaltă, ceea ce poate duce la o cooperare fructuoasă în tratarea acestor cazuri patologice. În prima parte a prezentării sale ample de două ore, dânsul a vorbit despre bazele teoretice ale terapiei compresive în bolile venoase și limfatice, după care a trecut la demonstrația practică a tehnicii bandajului compresiv multistrat, controlând presiunea sub bandaj cu aparat dedicat.

La eveniment a fost prezent și Medexpert Novák Healthcare din Miercurea Ciuc, reprezentat de d-ul Bokor András, cine a adus o gamă largă de ciorapi de compresie medicinală însoțiind prezentarea d-ului doctor cu aceste dispozitive. De asemenea s-a atras atenția publicului, mai ales medicilor asupra medicamentului biologic original Vessel Due F, furnizat de compania Alfasigma, care este utilizat ca tratament medicamentos pentru a accelera vindecarea ulcerelor.

La finalul cursului, ca o curiozitate cultural-istorică, dar și medicală, d-ul doctor a vorbit despre Sfântul Peregrin, sfântul bolnavilor de cancer, care drept ca penitență a stat în picioare continuu timp de treizeci de ani și îi ulcerase piciorul atât de mult, încât medicii voiau să-i amputeze, ca să-i salveze viața. În vremea aceea ulcerul era considerată un cancer. Cum arăta și în pictură, el a fost vindecat miraculos de atingerea mâinilor lui Isus și de bandajul îngerilor, iar după 600 de ani, examinările efectuate pe sfântului exhumat au dovedit că a avut tromboză.

Colectivul Caritas mulțumește pentru prezentare.

Cursul a fost sprijinit de:

Angio-Center