CV-ul îl face pe candidat

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

„Cum e personalitatea șefului?”, „Vor fi oare pauze?”, „Cum vor fi colegii?”, „Va fi asigurată apa sau trebuie s-o cumpăr?”, „Vor fi libere weekendurile?”, „Voi avea contract?”, „De unde știu că nu este o înșeleciune?”, „Ce se va întâmpla dacă o să am un accident?”, „Cum este evaluată compania?”, „Care vor fi sarcinile mele?”, „Varietatea este importantă.”, „Șeful este cumsecade, dacă e flexibil, înțelege și mă lasă să-mi rezolv problemele urgente.” – Iată cum descriu adolescenții cele mai importante criterii ale unui anunț de angajare atractiv și câteva dintre caracteristicile unui loc de muncă ideal.

Mulți dintre ei au lucrat deja. Au experimentat, cum este să muncești o vară întreagă fără nicio zi liberă, să lucrezi pentru un prieten doar de dragul prieteniei și să faci totul la locul tău de muncă unde ai fost angajat inițial pentru a coace cozonac. Chiar dacă au aplicat la muncă sezonieră, angajarea lor a început cu scrierea CV-ului și cu participarea la interviu. De aici au dobândit experiența pe care au reușit să împărtășească cu colegii lor la tabăra de orientare profesională, organizată de mentorii proiectului Pregătirea Tinerilor Pentru Lumea Muncii al Caritas Alba Iulia, în Grădina „Csíky” din Gheorgheni, în perioada 21-24 februarie.

În cea de-a treia zi, eu și colega mea Orsolya Simon, manager de resurse umane, am intrat în lumea romantică, capricioasă, veselă, dar în același timp serioasă, inteligentă și hotărâtă a tinerilor. Am învățat de la ei cum arată un anunț captivant, și cât de importantă este câștigarea încrederii altora și estetica.

În același timp tinerii au fost asigurați de managerul de resurse umane, că aspectul, prezentarea, precum și prima impresie sunt într-adevăr importante, nu numai în cazul anunțului de angajare, ci și la CV, la scrisoarea de intenție și chiar la propria persoană a candidatului. Este o diferență uriașă între un document neglijent, neconceput, prea lung sau prea scurt, care conține informații inutile ori nepotrivite, și unul care este pus la punct, bine gândit și editat. Într-adevăr nu haina îl face pe om. Cu toate acestea, dacă un candidat se prezintă în fustă mini, cu umerii goi, în haine șifonate și cu unghiile murdare la interviu, povestește mult despre persoana ei. În schimb, un om îngrijit, în haine curate, indică un nivel ridicat de pretențiozitate și va face garantat o impresie bună. Cu toate acestea, nivelul calificărilor, competențele, personalitatea și încrederea în sine sunt niște calități mult mai importante decât aspectul fizic.

Dos and dont`s
Ce să nu scriem într-un CV?
– Să nu scriem sub nicio formă greutatea și numărul fraților sau a copiilor noștri. Nu este corect să manipulăm emoțional viitorul nostru angajator. De asemenea, nu este necesar să enumerăm toate locurile de muncă, mai ales dacă am schimbat slujbe în fiecare lună, și dacă acestea sunt irelevante pentru postul pe care dorim să îl ocupăm.
Ce să conțină CV-ul?
– Date personale, cum ar fi numele, adresa, datele de contact, cele mai importante studii, examenele de limbi străine, experiența relevantă pentru locul de muncă pe care îl solicităm.
Ce se poate scrie în scrisoarea de intenție?
– De exemplu, dacă am învățat o limbă străină în timp ce lucram în străinătate, dar nu avem certificat care să justifice acest lucru.
Cum să comportăm la un interviu de angajare?
– De obicei candidații stau în sala de așteptare cu picioare și brațe încrucișate. Ce sentimente trec prin ei? Câțiva dintre tineri au experimentat acest lucru în timp ce și-au asumat rolul candidatului la simularea situației de interviu. Dar cine ar fi crezut, că și membrii comisiei de interviu pot fi tensionați? Cu siguranță nimeni, până când s-au așezat pe scaunul din fața candidatului și au început să formuleze în sinea lor întrebări inteligente.

Traducere: Ingrid Puskás-Bajkó

Articole asemănătoare:
Tineri absolvenți s-au întâlnit cu viitorii lor șefi>>>
Personalitate și relație de încredere: instrumente de prevenire a părăsirii timpurii a școlii>>>
Elevi din clase terminale au luat parte la excursie de studiu>>>
Așa a reflectat apa fața>>>
Tineri pe City Tour>>>
Comunitate, conexiuni, întâlniri vindecătoare>>>