Dragi prieteni!

 

Vă dorim un An Nou fericit binecuvântat de Dumnezeu!
Istentől megáldott boldog Új Esztendőt kívánunk!
Wir wünschen Ihnen ein gesegnetes Neues Jahr!

We wish you a happy New Year blessed by God!

Sfântul apostol Pavel își invită cititorii la o bucurie reală: Bucuraţi-vă pururea întru Domnul!; și iarăşi vă spun: Bucuraţi-vă! (Flp 4:4).
În acest pasaj, apostolul nu vorbește despre bucurie, la modul general, ci despre bucuria în Domnul! Această discrepanță nu o putem trece cu vederea!

În lumea de astăzi, tristețea are motive întemeiate. Oamenii, în general, sunt dezamăgiți, îngrijorați, fără speranță. Știrile de zi cu zi ne relatează fapte îngrozitoare: războaie, cutremure, epidemii, boli. Lumea, țara, societatea este în pericol. Este în pericol integritatea, nivelul de trai, imoralitatea este în creștere, inflația, șomajul, scade puterea de cumpărare a banilor, etc. Multă lume afirmă că, nimic nu îi mai bucură!

Trăim, de multe ori, de parcă, apostolul Pavel ne-ar îndemna: Întristați-vă pururea întru Domnul!; și iarăși vă spun: Întristați-vă! Tristețea este un factor serios de limitare: suntem predispuși să primim și să împărtășim milă. Domnul cunoaște aceste necazuri ale noastre, vede lumea în care trăim, și atunci când a fost prezent fizic printre noi, a promis: VOI RĂMÂNE CU VOI.

Este cu noi și în noi, dacă Îl acceptăm! Trebuie să știm pentru ce ne bucurăm, și atunci, în ciuda tuturor suferințelor, El va avea, de fiecare dată, altă înfățișare: HRISTOS A VENIT PE ACEASTĂ LUME, SĂ DESCOPERE ADEVĂRATA IDENTITATE A OMULUI! Propovăduirea evangheliei, evanghelizarea nu este o propagandă, ci vrea să conștientizeze adevărata natură a omului, demnitatea, realitatea sa profundă! (Henri Boulad SJ). Fiecare ființă umană este unică, sacră și intangibilă. Din păcate, nu aceasta este percepția cea mai larg răspândită despre om! În schimb, Isus îi cheamă pe toți pe nume! Pentru Isus eu sunt unic, și am o însemnătate imensă. De aceea a venit El pe lume, pentru mine, pentru tine, pentru noi toți!

Majoritatea oamenilor nu își dau seama de cadoul măreț de care au avut parte în momentul botezului! Ne-am dat seama vreodată, că a fi botezat, înseamnă a descoperii cu admirație că suntem copii lui Dumnezeu? Bunavestire a mântuirii ne este adresată tuturor. Dacă ne spune cineva că este fiica sau fiul primului ministru, atunci eu pot să spun mai mult: sunt copilul lui Dumnezeu, fratele lui Isus, și El este alături de mine. Așadar, avem un rang înalt: Suntem copii lui Dumnezeu! Aceasta este singura justificare a democrației, a egalității tuturor oamenilor. Singurul rang ce merită subliniat este: statutul nostru de copii ai lui Dumnezeu ne este oferit prin creștinare!

Dacă, în cursul vieții, mă apropii de marginea prăpastiei, și simt că acesta este sfârșitul, atunci, din încețoșarea vieții mele, apare, din umbră, fratele mai mare și Meșterul meu, care a venit pe lume, pe calea cea mai dreaptă: calea iubirii! Apropierea de Isus a fost mereu motiv de bucurie celor, care au venit la El cu inima curată! Să ne apropiem și noi de El cu inima curată, iar atunci El ne va oferi în dar bucuria, pe care nu o putem pierde nici în mijlocul dificultăților și tristeților lumii, căci El este cu noi. Și va fi în noi, dacă Îl acceptăm!

Cu aceste gânduri Vă dorim Crăciun fericit și Un An Nou binecuvântat de Dumnezeu!

dr. Márton András                                                                        Sajgó Balázs
director                                                                                  director spiritual