E orașul meu, aici sunt acasă – tabără experiențială de film la Odorheiu Secuiesc

Săptămâna trecută a avut loc una dintre, poate, cele mai spectaculoase activități ale proiectului Toți pentru toți” – un program inițiat în ianuarie 2021, finanțat din fonduri SEE. Una dintre, poate, cele mai interesante programe ale proiectului compus dintr-un pachet complex de servicii, a fost tabăra de film.

Tabăra experiențială de film a fost comunicată cu titlul „E orașul meu, aici sunt acasă”, în cadrul căreia elevi de 10–15 ani din Odorheiu Secuiesc și elevi de aceeași vârstă, însă dintr-un alt fundal cultural, au avut posibilitatea să învețe bazele producției de film, setările corecte ale camerei de filmat și ale accesoriilor acesteia, enigmele editării la locații separate în primele zile și la un loc comun de la mijlocul săptămânii. De-a lungul săptămânii elevii au realizat nenumerate materiale individuale și comparative, precum și câteva producții mai mari. Copii-participanți ai taberei s-au întâlnit prima dată la Centrul Comunitar Integrat „Budvár” – recent reînnoit în cadrul proiectului –, apoi au filmat la diferite locații ale orașului. Chiar după prima zi petrecută împreună s-a observat, cât de bine s-au înțeles copii proveniți din diferite fundaluri sociale și cât de mult au așteptat să se poată lucra împreună a doua zi.

În afară de obținerea cunoștințelor tehnice și de atragerea interesului copiilor asupra profesiei de producție a filmului, țelul taberei a fost și acela de a micșora distanța între cele două straturi sociale, ca elevii să poată exersa demolarea prejudecăților încă la această vârstă fragilă.

Munca copiilor a fost sprijinită și coordinată de o echipă formată din patru profesioniști din Ungaria, coordonată de regizoarea Haragonics Sára.

Videoclipul de mai jos este unul dintre cele mai reușite producții comune, înregistrat cu așa-numită tehnică „one-shot” însemnând, că înregistrarea a fost obținută dintr-o singură filmare, după care nu a fost editată. Credem, că clipul de mai jos reflectă în mod corespunzător atmosfera săptămânii trecute, dezvoltarea profesională, și nu în ultimul rând prieteniile nou legate ale elevilor.

Creatorii tineri s-au întors acasă cu diplome și nenumărate amintiri.

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și/sau Norvegiene 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.