Efectele îngrijirii la domiciliu în judeţul Mureş

Serviciile integrate de asistenţă socială la domiciliu conduc spre o creştere a calităţii vieţii în zonele rurale din judeţul Mureş.

Proiectele implementate de Consiliul Judeţean Mureş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în parteneriat cu Organizaţia Caritas Alba Iulia Filiala Tîrgu Mureş au vizat  persoanele dependente (vârstnici, bolnavi, handicapaţi, etc.) cu scopul de a crea un sistem eficient capabil să prevină instituţionalizarea, să asigure incluziunea socială şi creşterea calităţii vieţii a acestor persoane.
 
De exemplu în comunele Albeşti, Apold, Daneş, Nadeş, Saschiz, Vânători, Viişoara, Zagăr după un an de activitate numărul beneficiarilor permanenţi a ajuns la 428 de persoane, la care au fost efectuate 23.258 de vizite la domiciliu de către personalul angajat (2 asistenţi sociali, 10 îngrijitori la domiciliu, 3 specialişti de mobilizare/abilitare).
 
Un studiu realizat de Pro Verbo arată că a crescut semnificativ capacitatea beneficiarilor de a se gospodări, capacitatea familiei de a-i ajuta, dar şi gradul de informare. Deasemenea, în rândul asistaţiilor starea sufletească şi de sănătate se consideră a fi mult îmbunătăţită, chiar şi starea materială este considerată mai bună de unii repondenţi. De altfel, 98,7% dintre repondenţi susţin că ar recomanda şi altor persoane aceste servicii. Studiul puteți citi aici>>>
 
Astfel, avem un grup ţintă ale căror nevoi de servicii sociale ţin de calitatea vieţii pe care o duc, care nu au mentalitate de asistat şi pentru care costurile de îngrijire la domiciliu sunt în mod seminificativ mai reduse decât dacă s-ar căuta internarea în azil de bătrâni. Existenţa unor astfel de servicii, pe de o parte, scade presiunea cererilor numeroase din sistemul public de cămine de bătrâni, pe de altă parte, conduc spre o creştere a calităţii vieţii a acestor beneficiari şi a familiilor lor.
 
Acest proiect a fost al doilea la rând având o valoare de 167.300 euro în cofinanţare de 89% de Uniunea Europeană, 11% de Consiliul Judeţean Mureş pe durata a 14 luni. Proiectul continuă şi acum în derularea Organizaţiei Caritas Alba Iulia cu finanţare de la consiliile locale în cuantum de 50%, Consiliul Judeţean Mureş 20% şi Caritas 30%. (Schmidt Lóránd, Ludescher László)