Energie solară pentru unitățile Asociației Caritas la Odorheiu Secuiesc

Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială a aplicat cu succes pentru finanțarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 80 kW pentru alimentarea unităților din Odorheiu Secuiesc cu energie electrică din surse regenerabile.

În ultimii 10 ani, Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială a epuizat toate opțiunile pentru reducerea costurilor de energie. În prezent utilizarea energiei funcționează la cel mai eficient și economic nivel, ținând cont de proprietățile clădirilor. Menținerea gamei largi de servicii de sănătate și sociale la un nivel adecvat și menținerea condițiilor de muncă ale personalului, pe lângă costurile lunare mari cu energia, a fost una dintre cele mai mari provocări ale ultimilor ani.

Creșterea drastică a prețurilor de energie în 2021 a afectat deja negativ activitățile organizației. Pe termen lung, doar utilizarea surselor regenerabile de energie este o soluție viabilă, ceea ce are ca rezultat producerea de energie pentru consumul propriu. Energia solară este în prezent prea scumpă pentru a înlocui combustibilii fosili tradiționali. Sistemele fotovoltaice sunt prea scumpe, astfel că investiția nu poate fi realizată fără finanțare. Scopul proiectului este de a crea o instituție eficientă din punct de vedere al costurilor și din punct de vedere energetic, care să poată produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum folosind un sistem fotovoltaic, prevenind astfel aproximativ 12 tone de dioxid de carbon să pătrundă în atmosferă în fiecare an.

Ca urmare a investiției, energia electrică ale unităților Caritas din Odorheiu Secuiesc, Str. Rozei 16/C va fi produsă din surse regenerabile. Investiția planificată a proiectului include instalarea unui sistem de panouri solare de 80 kWh, montat parțial pe acoperișurile clădirilor și parțial la sol, unde va fi folosit ca parcare acoperită.

Promotor proiect: Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială
Finanțator: Iceland, Liechtenstein, Norway Grants, Innovation Norway
Număr ID proiect: 2021/335833
Durata: 12 luni
Costul total al investiției: 187.804 Euro, din care 169.000 reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 18.804 Euro este contribuția proprie a asociației.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și Fondul Norvegian, vizitați următoarele site-uri web: https://www.eeagrants.ro/https://eeagrants.org/

Finanțarea este asigurată prin Programul Energetic al României: https://www.innovasjonnorge.no/RoEnergy/