Evenimente interetnice pentru copii la Hărţău, comuna Pănet

Între 18–22 iulie 2016 la Hărţău, comuna Pănet din judeţul Mureş am organizat un eveniment intercultural timp de cinci zile pentru copii din clasele I–IV din satele Hărţău şi Cuieşd. Tema evenimentului timp de cinci zile era „aventuri din lumea basmelor” în felul de „câte o poveste pe zi”. Lângă povestiri am cântat, am dansat şi am organizat diferite jocuri interactive. Aceste activităţi s-au desfăşurat pe trei diferite limbi: română, romani şi maghiară iar acesta nu ne-a deranjat în distracţie.

Faptul că persoanele din comunitate cu diferite naţionalităţi învaţă să comunice şi să trăiască fără conflicte împreună începând din copilărie este foarte important pe termen lung pentru o atmosferă sănătoasă.

„Nu există zone sau spaţii comune unde copii români pot întâlni cu copii romani sau maghiari, evenimentul acesta era o ocazie perfectă unde au fost şi au jucat împreună” – Bodó Izabella

„Limba jocului este universal” – Barabási Ibolya

La sfârşitul evenimentului am ţinut o expoziţie din desenele, picturile realizate de copii, iar părinţii au ascultat cântecele şi dansurile învăţate împreună pe parcursul săptămânii. În final fiecare copil a primit câte un album de fotografii alcătuit din pozele pregătite la evenimente. Am luat rămas bun: „Mişto sam aniec than | A fost bine împreună | Jó volt együtt!”

În organizarea evenimentului ne-au ajutat cadre didactice şi voluntarii: Barabási Sikó Ibolya, Magos Ildikó, Lukács Éva, Szabó Enikő, Csiszér Anna, Lukács Loránd, Székely Melinda, Pitó Klára, Rostas Miza, Lacatus Bruno, Kelemen Katalin és Márton Kinga-Izabella.

Mai multe poze: Evenimente interetnice la Hărţău_album