Experienţele psihopedagogului Botos Noémi
Programul „O şansă pentru un viitor mai bun” pentru mine ca psihopedagog constă în principiu din sesiuni individuale. Pe parcursul proiectului părinţii şi cadrele didactice m-au căutat cu dificultăţi de vorbire. Dezvoltarea s-a desfăşurat în mod jucăuş în cadrul timpului şcolar adaptat la programul elevilor. În primul rând scopul era de a forma vorbirea într-un mod clar şi corect din punctul de vedere al gramaticii, dezvoltarea, înţelegerea textelor scrise şi auzite precum şi dezvoltarea competenţelor parţiale esenţiale pentru citire şi de scris.
Sesiunile de dezvoltare sunt complexe întrucât ne întâlnim şi cu alte probleme decât cele de vorbire. Fiecare sesiune de dezvoltare a vorbirii o începem cu exerciţii de articulare: jocuri onomatopee, exerciţii de respiraţie, exerciţii de articulare. În funcţie de evoluţia dezvoltării repetăm exerciţiile până când ajungem la un rezultat. Ultimul pas este automatizarea la care ajungem cu ajutorul poeziilor scurte, rime şi propoziții mai lungi sau complexe.
Aş dori să subliniez importanţa cooperării dintre părinţi – cadre didactice – specialişti întrucât cooperarea este esenţială pentru dezvoltarea eficientă!
Botos Noémi,
psihopedagog