Expoziție de fotografie la Sfântu Gheorghe

Prin obiectivul aparatului este prezentată viaţa de zi cu zi a romilor din țară, Republica Cehă și Slovacia la expoziția de fotografie de la Muzeul Național Secuiesc.

Cu un număr estimativ de 10 milioane de membri, romii sunt cel mare mare grup etnic din Europa fără a avea un stat independent. Dar ce este adevărat atât în Europa de Est cât și în Austria: Romii trăiesc într-o situaţie socială dezavantajată, sunt marginalizaţi iar condiţiile lor de trai sunt necunoscute multora.

Fabian Weiss: Vlado in his car

Matthias Dorninger, Stefanie Freynschlag, Anna Rogenhofer și Fabian Weiß sunt patru tineri fotografi de la Institutul de Predare și Cercetare Grafică din Viena care au pornit într-o călătorie inedită și s-au scufundat în viaţa satelor locuite de romi din Republica Cehă, România și Slovacia.

Anna Rogenhofer: Black flag

Rezultatul întâlnirilor sunt aceste fotografii artistice care simbolizează viaţa de zi cu zi a romilor: nuntă, înmormântare sau o privire în spatele pereţilor. Un alt rezultat este și dialogul care a precedat aceste poze. Expoziţia va putea fi admirată în Republica Cehă, România, Slovacia, iar mai apoi în Austria.

Fabian Weiss: The Dima girls

Organizaţia Caritas Alba Iulia de mai mulți ani se implică activ în integrarea comunității rome din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, susținând acțiuni pentru ameliorarea condițiilor de subzistență precum și ale circumstanțelor vieții lor. În 2007 cu ajutorul Fundației ERSTE și al Caritas Austria prin Fondul Comenius am inițiat un proiect educațional în această comunitate.

Matthias Dorninger: Mourning Women

Vă invităm să vedeți această expoziție, unde veţi putea descoperi o realitate în continuare ascunsă și suprimată. Și poate, în același timp, veţi realiza că această realitate e cu totul alta decât cea imaginată până acum.