Festivitatea de deschiderea programului “Şcoală după şcoală”

Scaune aranjate în cerc, numere, litere , cărţi cu poveşti un abecedar şi bineînteles Samu îi aşteaptă pe copii şi părinţi. Ajung primii cinci copii alături de mame şi frati mai mici. Se uită miraţi la Samu şi la cărţile cu poveşti. Tot mai multi copii ajung însoţiţi de părinţi. Nu peste mult timp ajunge şi autobusul şcolar cu copii din Cotuş. Tot mai mulţi copii curioşi se aşează pe scaunele puse in cerc.

DSC_0104Am început festivitatea cîntînd, acompaniaţi de o chitară. După cîntec am ascultat povestea boabelor de fasole. Boabe cu ajutorul cărora contele italian număra în fiecare zi evenimentele, întîmplările pentru care putea fi recunoscător. Fiecare participant a primit un pumn de fasole, pentru ca să numere şi el zilnic (urmînd exemplul contelui italian) întîmplările pentru care poate fi recunoscător.

A urmat domnul primar Sófalvi Szabolcs, care a accentuat importanţa proiectului şi impactul lui asupra viitorului copiilor. În cadrul proiectului elevii vor lua parte la diferite activităţi creative şi motivante, prin care pedagogii de la Caritas îi ajută să-si dezvolte abilităţile necesare alfabetizării. La procesul de învăţare iau parte şi părinţii prin participarea la şedinţele organizate lor. Şamu va fi nelipsit el fiind mascota programului, totodată şi prietenul copiilor, care îi va însoţi în timpul anului şcolar.

Preoţii prezenţi la festivitate au încurajat copii să fie sîrguincioşi la şcoală şi s-au rugat pentru un an şcolar binecuvîntat şi plin de succese. În încheiere am invitat participanţii la o gustare,  copii au primit un mic pachet şcolar, după care au făcut fotografii cu Samu.

Programul este susţinut dintr-un proiect norvegian, care permite un număr de 21 de copii, dar datorită sprijinului Primăriei Comunei Sîngeorgiu de Mureş, în anul acesta un număr de 75 de copii au putut fi înscrişi în Şcoala lui Samu.DSC_0011