Grundtvig
Organizația Katolikus Karitász din Ungaria şi Caritas Alba Iulia din România au înaintat la Uniunea Europeană în primăvara anului 2009 un proiect comun: – Căutăm bunici – pentu copii defavorizaţi şi cu handicap în cadrul programelor de vară organizate cu ajutorul voluntarilor de vărsta a treia
Despre programul Grundtvig
Una dintre principiile Uniunii Europene este învățarea și formarea pe tot parcursul vieții, sau mai bine zis, că omul poate învăța în fiecare zi ceva nou, care îi poate facilita identificarea, îmbunătăţirea și difuzarea inovaţiei și bunelor practici relevante în domeniul profersional și personal. Învățarea nu se întâmplă numai în băncile de școală prin educație formală, sau din citirea cărțiilor, ci și prin metode non-formale, însumând trăirile și noile experiențe pe care le avem zi de zi. Din aceste considerente s-a născut și proiectul Grundtvig Senior care oferă sprijin parteneriatelor şi a schimburilor de voluntari senior între două organizaţii situate în ţările participante în programul comunitar de învăţare de-a lungul vieţii. Voluntarii trebuie să aibă vârsta peste 50 de ani și activează de obicei de la trei la opt săptămâni pentru proiecte în străinătate în diferite domeni inclusiv protecţia socială, mediu, sport şi cultură.
Obiectivele programului Căutăm bunici
Organizația Katolikus Karitász din Ungaria şi Caritas Alba Iulia din România au înaintat la Uniunea Europeană în primăvara anului 2009 un proiect comun: – Căutăm bunici – pentu copii defavorizaţi şi cu handicap în cadrul programelor de vară organizate cu ajutorul voluntarilor de vărsta a treia. Scopul proiectului a fost implicarea a câte trei voluntari de vârsta a treia din cele două ţări în organizarea și derularea programelor pentru copii, tabere pentru copii, în ţara gazdă pe o perioadă de trei săptămâni. În timpul programului voluntarii din ambele ţări au avut ocazia să se familiarizeze cu tradiţiile din ţara gazdă, au schimbat experienţe, consolidând unitatea transfrontalieră şi unitatea creştină europeană. Pe lângă formarea relaţiilor transfrontaliere, un alt obiectiv important a fost reducerea decalajului între generaţii: în aceste programe au participat voluntari de peste 50 de ani și participanții taberelor sau a programelor de vară erau în principiu copii şi tineri fiind astfel posibil întâlnirea dintre generații.
Noi credem că o familie în care generaţile diferite trăiesc împreună este valoros și apreciabil:
prezența vârstniciilor în viața copiilor este benefic, ei fiind o resursa permanentă pentru copii prin dragostea lor necondiționată, înțelepciune, experiențe de viață și blândețe, prin toate acestea contribuind la dezvoltarea personală a copiilor, așa ceva s-a realizat și prin programul Căutăm bunici.
Realizarea concretă a programului Căutăm bunici în locațiile din Ungaria
Cele trei voluntari din România au fost primiți de către Organizația Katolikus Karitász în perioada 25 iulie și 17 august 2010. În aceste săptămâni, cele trei bunici au participat la programele de vacanță și tabere organizate pentru copii şi persoanelor cu handicap (Gelygelyiugornya: program de vacanță pentru copii și tineri cu dizabilități fizice și mentale precum și membrilor de familie, Pálmonostora: tabără organizată pentru copii cu probleme sociale, Székesfehérvár: (Casa Szent Kristof) precum şi în tabăra organizaţiei naţionale de formare (Domaszék). Voluntarii au ajutat în activitățile zilnice în cadrul taberei, preluănd diferite sarcini în bucătărie, ajutând persoanele cu dizabilități în participarea lor la difeite activități din cadrul programelor, supravegherea copiilor etc. În ziua lor liberă voluntarii au vizitat orașele Szeged şi Budapesta şi lacul Velence.
Realizarea concretă a programului Căutăm bunici în locațiile din România De asemenea trei voluntari din Ungaria au participat la diferite programe sociale organizate pentru copii în diferite locații din Transilvania de către Caritas –Asistență Socială. În perioada 18 iulie – 08 august 2010 la Sfântu Gheorghe au ajutat în tabăra de vară organizată pentru copiii romi, la Miercurea Ciuc în Centrul de zi Sfântu Augustin au luat parte în programul organizat pentru copii şi tineri cu handicap. Voluntarii au dat o mână de ajutor și la Gheorgheni în cadrul programului Șansă: grupul țintă fiind copiii cu handicap (fizic şi psihic), precum şi în cadrul Caravanei Caritas pentru copii – program de vacanță organizat pentru copii din mediul rural Bălăușeri, Neaua și Dămieni din județul Mureș. La sfârșit de săptămână voluntarii au vizitat orașele Sovata și Miercurea-Ciuc și alte obiective turistice din zonă, având parte și de alte activități recreative în aceată perioadă.
Concluzii pe marginea programului Căutăm bunici
Din rapoartele voluntarilor şi a personalului putem afirma că este un proiect reușit: voluntarii se întorc cu multe experiențe noi și amintiri frumoase. Valoare deosebită a proiectului a fost faptul că prin întâlnirea dintre generații, copii şi vârstnici, am reușit să-i ajutăm să conștientizeze importanța relațiilor interpersonale, aceste experiențe constituindu-se ca modele și repere în termeni de valori morale importante pentru societate. Un alt beneficiu al proiectului, atât pentru participanți cât și pentru voluntari, a fost schimbul de idei, cunoașterea de obiceiuri și tradiții culinare noi precum și bagajul de cunoștințe și de experiențe noi acumulate.
Un alt element important al proiectulu a fost buna colaborare dintre cele două organizații, au avut loc mai multe întâlniri în perioada proiectului Căutăm bunici, în cadrul cărora s-au discutat despre problemele organizatorice ale proiectului, monitorizarea și derularea proiectului dar şi despre alte posibilități de cooperare între cele două organizații în viitor pentru implicarea activă a voluntariilor.