Grup de tineret în Kishilib din Ojdula

În cadrul proiectului „United Networks – Iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate” prganizăm săptămânal întâlniri de grup pentru tinerii romi din Kishilib, comuna Ojdula. Aceste întâlniri au loc în sala pusă la dispoziţie de către consiliul local. La primele întâlniri am organizat jocuri de cunoaştere după care am continuat cu activităţi de facilitare comunitară.
În cadrul întâlnirilor am pus accent pe educarea tinerilor, conştiintizând că rolul lor este esenţial în dezvoltarea comunităţii în care trăiesc, iar implicare lor în acest proces influenţează implicit viitorul propriu. Le-am făcut cunoştinţă cu munca voluntară, tinerii participând deja în calitate de voluntari în mai multe acţiuni comunitare, precum: colectarea deşeurilor, instalarea unui panou pe teritoriul comunităţii, organizarea unui eveniment intercultural de cinci zile pentru copii.

Pe lângă evenimentele şi acţiunile enumerate anterior, am organizat o excursie la peştera Kőlik situată în pădurea apropiată. Am mai organizat club de filme pe teme educaţionale unde am discutat despre concluziile şi morala filmelor vizionate.

Tinerii participă la întâlnirile periodice şi îşi exprimă dorinţa de a participa la alte evenimente unde pot practica sporturi, pot petrece timp împreună, se pot implica în activităţi utile comunităţii lor.  Au ideea de a organiza o zi de patinaj şi sanie şi au discutat deja de la cine pot solicita resursele necesare.
De asemenea, ei îşi exprimă nevoia de a cunoaşte istoria comunităţii din Kishilib, le place să se uite la fotografii  vechi, să vorbească cu cei bătrâni ca să înţeleagă şi să vadă mai transparent trecutul şi situaţia actuală a comunităţii.

Este o situaţie îngrijorătoare că mai mulţi dintre membrii grupului au părăsit deja şcoala din cauza că  s-au dus cu părinţii pentru a lucra în străinătate fără să fie înscrişi la şcoală acolo. Numai două persoane dintre membri grupului au terminat clasa a 12-a, una n-a reuşit să treacă bacalaureatul iar cealaltă va încerca anul viitor. Urmărim să conştientizăm în rândul tinerilor importanţa educaţiei şi a şcolii.

În concluzie pot spune că tinerii sunt foarte entuziaşti şi deschise la lucruri noi, ei vor să înveţe şi să se dezvolte.

(Péter Szabolcs)