Haiti după cutremur

Situaţia în Haiti este în continuare dramatică. Au fost găsite deja peste 150.000 de persoane decedate şi numărul creşte în continuare

Numai în capitala Port-au-Prince 800.000 de oameni au rămas fără adăpost şi dorm deocamdată pe stradă sau în tabere improvizate.
Chiar dacă organizaţiile de ajutorare au venit din toate colţurile lumii, aducerea şi distribuirea ajutoarelor rămâne în continuare o mare provocare: aeroportul nu face faţă, drumurile au fost distruse şi o mulţime de oameni disperaţi încearcă să ajungă la ceva de mâncat sau alte ajutoare.
Caritas Haiti are o vastă experienţă în intervenţii în situaţii de urgentă – Haiti a fost afectat de mai multe uragane în ultimii ani – şi a avut la dispoziţie mai multe depozite pentru situaţii de urgenţă. Într-un timp foarte scurt, Caritas Haiti a organizat 11 puncte de distribuţie pentru ajutoare. Echipa de la Caritas Haiti a fost completată de mai mulţi specialişti trimişi de organizaţiile Caritas din toată lumea.
O echipă de căutare-salvare trimisă de Caritas din Mexic şi Africa de Sud a reuşit să salveze mai multe persoane de sub dărâmături.
Între timp mai multe avioane au transportat ajutoare de la Caritas în Haiti, altele au fost aduse cu camioane din Republica Dominicană. Peste 30.000 de persoane au primit de la Caritas pachete alimentare, care asigură alimentele necesare pentru o perioada de 15 sau 30 de zile.
Un punct prioritar pentru intervenţia Caritas a devenit oraşul Leogane, la aproximativ 30 km distanţa de Port-au-Prince. Înainte de cutremur acest oraş a avut 140.000 de locuitori, câţi au rămas astăzi, încă nimeni nu ştie. 80% din clădiri au fost distruse.
În Leogane, Caritas, sub conducerea unui medic din Germania, a amenajat un centru mobil de sănătate. A fost instalat un echipament pentru tratarea şi dezinfectarea apei de băut. Mii de familii au primit alimente, dar şi rezervoare pentru apă, oale pentru gătit şi folii de plastic.

Următorul pas este acum organizarea taberelor de sinistraţi şi construcţia adăposturilor provizorii – corturi sau alte construcţii uşoare. (caritas)