Împreună cu cei bolnavi

În urma colaborării Organizației Caritas Alba Iulia Departamentul de Asistență Medicală şi Socială cu Fundația Vodafone România, la data de 4-6 aprilie îngrijitorii la domiciliu ai Organizaţiei au avut posibilitatea de a participa la un curs de îngrijire paliativă la Tg. Mureș.

Formatorii cursului au fost Codruţa Popa, asistent medical şi social şi Doina Moise, asistent medical, formatori de îngrijire paliativă, din partea HOSPICE Casa Speranţei. În următoarele vom prezenta în câteva rânduri conceptul îngrijirii, conform prezentării formatorilor.

 Îngrijirea paliativă

Îngrijirea paliativă constă în creşterea calităţii vieţii unui pacient cu boală cronică progresivă. Pacientul este privit într-un ansamblu foarte complex, din mai multe puncte de vedere: psihologic, spiritual, social, fizic și vizual, colaborând cu preoţi, psihologi şi alţi specialişti. Acesta este aspectul în ce diferă de îngrijirea medicală care se concentrează pe problema medicală a pacientului.

Acest mod de îngrijire este adresat pacienților cu boli cronice progresive, nu numai persoanelor cu boală în stagiu terminal. Un pacient cu boală cronică progresivă poate beneficia de îngrijirea paliativă în paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist, de la diagnostic până este nevoie de serviciu.

Deşi îngrijirea este centrată pe pacient, și familia pacientului este considerat grupul ţintă primar al serviciului. Precum pacienţii, şi rudele pot să discute cu specialiştii, dacă cineva din familie are probleme emoționale, dacă sunt copii în familia pacientului care necesită suport, le pot fi organizate evenimente, jocuri, diferite activităţi necesare. Totodată în cazuri în care decedează un pacient, specialiștii țin în continuare legătura cu familia până când acesta simte nevoia. Fac vizite, stau la dispoziție, ofer ajutor ori de câte ori este nevoie.

Cursul curent a fost unul de introducere prin care a fost vorba de teme precum definiţia îngrijirii paliative, grupul ţintă, importanța lucrului în echipă, abilități de comunicare a veștilor proaste şi câteva simptome mai frecvente la pacienţi care necesită îngrijirea paliativă.

 În urmă îngrijitorii la domiciliu pot participa şi la cursul avansat.

(Márton Kinga Izabella)