Împreună pentru comunitate – Khetanipenrar Khetanes

Organizaţia Caritas Alba Iulia a organizat o amplă acțiune de voluntariat, împreună cu mai multe organizaţii publice şi private, în Sfântu Gheorghe, comunitatea Őrkő, în perioada 29 septembrie – 5 octombrie la iniţiativa Grupului Erste.

Scopul acțiunii a fost de a încuraja părţile interesate, comunitatea de romi, autorităţile locale şi organizaţiile non-guvernamentale de a lucra împreună în comunitatea Őrkő pentru beneficiul întregii comunităţi locale. Din acest motiv, un accent deosebit a fost pus pe atragerea a cât mai multor organizaţii locale, instituţii şi întreprinderi pentru a se conecta la aceste întriniri şi a-şi aduce aportul, fie prin muncă manuală, fie prin sprijin material. În comunitatea Őrkő, aproape 2.000 de romi nu au acces la servicii elementare, cum ar fi apa potabilă, canalizare, drum asfaltat sau un loc de joacă pentru copii.

Această iniţiativă din comunitatea Őrkő a fost realizată de către urmatoarele organizaţii: Caritas Alba iulia, Grupul Erste, Fundaţia ERSTE, Asociaţia Romilor Amenkha, Primăria Sfântu Gheorghe, Asociaţia Pro Nobis, Crucea Roşie Covasna, Serviciul de ajutor Maltez, Direcţia de Sănătate Publică judeţul Covasna, Inspectoratul școlar Judeţean Covasna, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

În cadrul acestei intervenţii timp de o săptămână, aproape 130 de voluntari – tineri şi bătrâni din oraş şi din comunitatea Őrkő au lucrat împreună.

În urma muncii în folosul comunităţii a fost modernizată şi extinsă reţeaua de apă în trei spaţii din comunitate. De asemenea, a fost îmbunătăţită şi zona din jurul pompei de apă curentă, unde a fost amenajat un spaţiu de recreere. În cadrul acestei întervenţii a fost renovat centrul comunitar (pereţii au fost zugraviţi, au fost vopsite ferestrele, uşile şi gardul, curtea a fost amenajată şi alte lucrări minore au fost efectuate). Au fost aduse îmbunătăţiri şi Şcolii Néri Szent Fülöp (văruit extern, ferestrele, uşile şi gardul au fost vopsite, iar curtea amenajată), de asemenea lângă centrul comunitar destinat copiilor romi s-a amenajat primul teren de joacă .

Cea mai mare parte a suportului material necesar pentru realizarea lucrărilor a fost asigurată de angajaţii Grupului Erste, ca un cadou pentru ziua de naştere a lui Andreas Treichl, CEO al grupului Erste. “Mă face fericit că această iniţiativă de ziua mea, îi ajută pe alţi oameni”, a declarat Andrea Treichl, subliniind că “această iniţiativă aduce schimbări în viaţa a mii de oameni din comunitatea Őrkő. Nu doar infrastructura din comunitate fost înbunătăţită, ci această iniţiativă a adus speranţă şi a creat solidaritate între oameni, din toate părţile, din Sfântu Gheorghe, din Austria şi din alte ţări ale Europei Centrale si de Est, de unde s-au înghesuit voluntari pentru a ajuta. Împreună cu ei, această zi, s-a transformat într-o zi a bucuriei, a experienţelor şi rezultatelor comune împărtăşite”.

Acestei iniţiative s-au alăturat si susţinători locali: Oficiul Primăriei Sfantu Gheorghe precum şi antreprenori locali (Prod-Ax SRL., Instal-All SRL., Kira SRL., Brutăria Diószegi , Mopaco SA., Dunapack SRL., Bertis SRL., Con-art SRL).

După cum este bine cunoscut, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor din comunitatea Őrkő, a fost înfiinţat recent un grup consultativ de lucru. Din acest grup fac parte organizaţii interesate de problema romilor, organizaţii publice şi private, precum şi reprezentanţi ai comunitatăşii rome. Acest grup a conceput planuri pe termen mediu şi lung, au venit cu propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei familiilor de romi, precum şi pentru crearea condiţiilor adecvate pentru coexistenţă între romi şi ne-romi.

Cooperarea dintre organizaţiile menţionate pentru îmbunătăţirea condiţiile de viaţă nu a însemnat doar că au fost obţinute fonduri pentru construcţia pompelor de apă şi amenajarea unui teren de joacă, ci şi faptul că acestă comunitate a devenit mai puternică deoarece au lucrat împreună pentru a schimba în mai bine viaţa comunităţii.