În numele iubirii umane veșnice

În data de 3 noiembrie am fost la Seleuşu Mare din Transcarpatia alături de colegul meu dr. Márton András, liderul organizației Caritas Alba Iulia, ca să predăm acea donație a oamenilor ajutători, a partenerilor noștri din străinătate, a anumitor instituții și firme, pe care am strâns-o împreună cu Erdély Fm, Erdélyi Magyar Televízió și Radio Târgu Mureș în cadrul unei campanii dedicate victimelor războiului ucrainean la sfârșitul lui februarie.
Donația de 61.750 lei a fost folosită prin intermediul organizației „Katolikus Karitász” din Ungaria, în mare parte pentru crearea locală a 50 de paturi speciale și dulapuri, menite să servească copii cu nevoi speciale, transferați din diferite instituții est-ucrainene la orfelinatul din Seleuşu Mare, unde ar și rămâne mobilierul.

La Caritas din Seleuşu Mare ne-au primit Német Sándor, directorul organizației și P.Bán Jónás OFM preot paroh, ne-au prezentat pe scurt activitățile lor prin care îi ajută pe oamenii locali care trăiesc în sărăcie profundă, pe refugiații proveniți din regiunile afectate de război și pe familiile rămase acasă ale acestora. Doar mai târziu, la sfârșitul zilei, am descărcat aici –unde funcționează și o cantină socială – conținutul dubei, încărcătura adusă de acasă. Am achiziționat o tonă de alimente de bază durabile, am adus cu noi și donația asociației Caritas din Köln: aproape o sută de saci de dormit călduroși, de calitate și corți bivuac, și mai multe duzine de plapume de puf de la Fundația „Szent Gellért” din Vlahița.

Între timp au ajuns și reprezentanții organizației „Katolikus Karitász” din Ungaria: Herczegh Anita ambasadoarea cauzelor bune și Écsi Gábor director. Am vizitat împreună orfelinatul din Seleuşu Mare, unde trăiesc în număr mare băieți și tineri cu dizabilități în condiții, care pe noi ne-au amintit de sistemul socialist. Însă am constatat și faptul, că această situație depinde de circumstanțele actuale, nu și de liderii, respectiv de memrii instituției, care își dau toată silința pentru a-i îngriji corespunzător, „în numele iubirii umane veșnice” pe oamenii lăsați în grija lor – ne înștiințează și placa comemorativă referitoare la piatra de temelie din 1904 a instituției.

„Simt recunoștință profundă și îi admir pe colegii, prietenii noștri din Transcarpatia. În vremuri confuze, în sărăcie și imprevizibilitate cu toții își fac datoria persistent, cu smerenie, fără mare tam-tam. Au înființat adevărate oaze de reîmprospătare, deschise tuturor, unde oameni nevoiași, obosiți, îngrijorați – pe lângă sprijinul acordat protejării vieții – pot respira aerul umanității și al speranței. Trebuie să îmbrățișăm acest angajament și să ajutăm în măsura posibilităților noastre, pentru că sunt convins, că viitorul depinde de astfel de inițiative eroice perseverente, care privite din afară pot părea chiar lupte cu moara de vânt” – spunea dr. Márton András, liderul organizației.

După vizitarea camerelor de dormit, a sufrageriei, a camerelor de studiu, a portalului și a locuitorilor săi, tinerii și pedagogii lor au dăruit cântece și poezii, în mare parte cântece „patriotice” oaspeților. După acest spectacol un antreprenor local transcarpatian ne-a arătat procesul instalării paturilor masive din lemn de brad. De la domnul director am aflat și vestea, că datorită războiului au fost, sunt și vor fi transferați aici în continuare copii cu dizabilități din diferite instituții est-ucrainene, care vor putea fi acomodați acum în condiții optime. În același timp și-a exprimat recunoștința pentru reprezentanții donatorilor și i-a rugat pe directori să transmită mulțumirile și donatorilor.Molnár József
Traducere: Orbán Júlia

În numele iubirii umane veșnice >>>
Un nou transport umanitar >>>
Programe pentru refugiații din Ucraina implementate de Caritas România >>>
One year of war in Ukraine (Caritas Internationalis despre activitățile Confederației) >>>