Început, direcție și continuare sigură
The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.
„Sfârșitul fiecărui proiect este în același timp și un nou început. Este trist atunci când se încheie fără a continua ca serviciu, deoarece nevoia care a dat viață programului există și acum, la fel ca și înainte de începerea acestuia” – a deschis László Ludescher, directorul de departament al Asociației Caritas Alba Iulia, Conferința Formatorilor de Comunități la Odorheiu Secuiesc în data de 27 aprilie. Organizatorii au denumit evenimentul Un început sigur – O direcție mai sigură, care este o aluzie jucăușă la proiectele Un început sigur pentru un viitor mai sigur și Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii. Joia trecută am sărbătorit finalizarea cu succes a acestor programe sau, mai exact, transformarea lor în servicii.
András Nun, directorul Fundației Autonomia, a declarat că nu a fost o problemă majoră găsirea unui mod comun de a prezenta activitățile, concluziile și rezultatele proiectelor, deoarece ambele se adresează persoanelor defavorizate. Familiile care trăiesc în sărăcie extremă și care au copii mici cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani sunt beneficiare ale programului Un început sigur pentru un viitor mai sigur; tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, care trăiesc în orfelinate, în familii destrămate, în situații financiare dificile, sunt beneficiarii programului Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii. András Nun, în calitate de cetățean maghiar, a crescut în ghetoul romilor din Nyírbátor, un oraș mic din estul Ungariei, și a văzut de aproape sărăcie, suferință și excludere. În prezent, în calitate de director al fundației, colaborează cu mai multe organizații partenere, inclusiv Asociația Caritas Alba Iulia, pentru a ajuta persoanele defavorizate prin intermediul a mai multor proiecte sprijinite de Norvegia, Islanda și Liechtenstein.
Zsolt Őlvedi, viceprimarul municipiului Odorheiu Secuiesc, a urat un călduros bun venit participanților, apoi și-a exprimat recunoștința și aprecierea pentru munca celor care lucrează în sfera asistenței sociale, asigurându-i totodată de sprijinul orașului.
De la incertitudine la siguranță
Cuvântul „sigur” apare de nouă ori în comunicatul conferinței. S-ar putea să fie chiar și motto-ul evenimentului. Frecvența sa exprimă amploarea dorinței noastre către siguranță și o scoate în evidență din treptele piramidei nevoilor lui Maslow. La începutul unor noi drumuri, primii pași sunt întotdeauna nesiguri, fie că vorbim de indivizi sau de comunități, dar micile succese și prezența unor persoane care ne sprijină, care intervine atunci când este necesar, dau încredere. Orsolya Fülöp, directorul adjunct al Asociației Caritas Alba Iulia, a susținut o prezentare intitulată „De la pași nesiguri către pași mai siguri”. Ea a subliniat importanța tratării copiilor mici cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani împreună cu mediul lor strâns și mai larg, sprijinind familia și comunitatea împreună cu copilul. Asistența nu ar trebui să se încheie atunci când se văd primele rezultate. Este necesară o monitorizare continuă, pentru că se poate întâmpla ca un copil sau o familie să înceapă să aplice toate cunoștințele dobândite, dar obiceiurile comunității să îi rețină. Poate fi nevoie de încurajare și de intervenție la momentul potrivit. Nu ar trebui să lăsăm familiile complet pe cont propriu, deoarece relațiile bune pe care le construim, îi vor ajuta și pe ceilalți membri ai comunităților defavorizate să aibă încredere în noi. Calea schimbării și a dezvoltării începe cu pași nesiguri, dar devine tot mai sigură.
Cort în mahalalele din Pata-Rât
Cum putem asigura evaluarea nevoilor, asistență, programe de recuperare pentru copii ai căror părinți nu le permit să iasă din mahalale? „Am montat un cort în mijlocul mahalalei, acolo am ținut activități educative copiilor. Condițiile erau departe de a fi ideale, nu doar din cauza lipsei de igienă, ci și din cauza faptului că nu puteam oferi un mediu exemplar pentru copii. Cu toate acestea, am început să lucrăm, pentru că am înțeles că aceasta era singura modalitate de a câștiga încrederea familiilor” – a declarat dr. Júlia Adorjáni, psiholog, profesor universitar, și dr. Gabriella Tonk, psiholog-cercetător la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în prezentarea lor intitulată „Din circumstanțe dezavantajoase către avantajoase”.
Casă de început sigur la Nyírmada
După aceea, Andrea Buza, directoarea Casei de început sigur pentru copii „Mocorgó” din Nyírmada și colega sa, dna István Tóth, au prezentat felul în care funcționează casa, începutul, dificultățile, succesele și rezultatele lor. Ei au spus, că mașinile de spălat din Casa de început sigur erau atât de neobișnuite pentru familiile care trăiesc în sărăcie, încât inițial le-a fost teamă să le folosească și să își lase hainele de teamă, că nu le vor primi înapoi. În timp, aceștia s-au familiarizat atât cu mașinile de spălat, cât și cu personalul din casă.
Grupul țintă al Casei de început sigur îl reprezintă acele familii defavorizate din Nyírmada care cresc bebeluși și copii mici cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Abilitățile personale și sociale ale copiiilor sunt dezvoltate prin activități jucăușe pentru a-i ajuta să comunice mai ușor, să se integreze în grădiniță, să respecte regulile de igienă și să accepte îndrumarea educatoarelor. Părinții sunt susținuți prin activități tematice de grup, cum ar fi gătitul, consilierea, organizarea de activități familiale, dar și prin ajutor în ceea ce privește rezolvarea treburilor administrative și dezvoltarea competențelor informatice.
Școală altfel
Dacă ne uităm în urmă cu câțiva ani, constatăm, că sistemul educațional românesc este aproape neschimbat sau, dacă este, nu sprijină suficient munca profesorilor și dezvoltarea elevilor. Cu toate acestea putem observa puține schimbări. Acestea sunt mici și se nasc în liniștite, precum faptele bune. Una dintre cele mai bune exemple în acest sens este Liceul Tehnologic Puskás Tivadar din Ditrău, care nu mai este o școală, în care copiii se simt obligați să meargă, ci și un loc, în care elevii se simt liberi să vorbească cu profesorii și cu directoarea lor pe coridor și să se adreseze cu încredere acestora. Sună utopic, dar este povestea Cristinei Handâmbu, directoarea instituției, cine a fost recent recunoscută public pentru reformele sale realizate în sistemul educațional. Una dintre principiile profesoarei de limba români este acela, ca profesorii să fie doar pedgogi, ci parteneri confidenți ai elevilor. Una dintre meritele sale este, ca liceul tehnologic din Ditrău s-a mutat într-o clădire nouă, funcționează după modele occidentale și îi permite elevilor să-și facă practiă în Spania și Portugalia. Exploatarea competențelor personale ale elevilor și orientarea lor profesională sunt importante pentru ea. Tocmai de aceea colaborează din inimă cu proiectul Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii al Caritas Alba Iulia, în cadrul căruia mentorii îi ajută pe tineri prin sesiuni individuale și de grup, ca aceștia să-și găsească direcția potrivită. „Știu de un elev, care a chiulit toată ziua de la ore, dar s-a întors pentru activitatea de orientare profesională de după-amiază. Mentorii organizează întâlniri interesante la care elevii participă cu drag. Prin aceste activități ei ajută și munca noastră, deoarece la sesiunile lor tinerii experimentează activități distractive și plăcute la școală, ceea ce îi face să vină cu plăcere și la ore” – a spus ea. Cristina Handâmbu consideră cunoștința a cât mai multor limbi străine atât de importantă, încât lucrând într-o comunitate maghiară, a învățat și ea limba. I-a onorat pe participanții conferinței cu o prezentare ținută în totalitate în limba maghiară, iar publicul și-a exprimat aprecierea cu o aplaudare îndelungată pentru atenția și munca sa depusă.
Trei minute prin ochii mentorilor
Acesta a fost titlul prezentărilor mentorilor. Primul vorbitor a fost Hajnal Ambrus, coordonatorul profesional al echipei, care a prezentat metodele învățate, aplicate și dezvoltate personal pe parcursul proiectului. A menționat programul City Tour, care a permis tinerilor proveniți din zone rurale sau din orașe mici să-și dezvolte abilitățile de comunicare, de orientare și de socializare prin participarea la aventuri jucăușe într-un oraș necunoscut. Între timp tinerii au avut posibilitatea să învețe, cum să-și gestioneze mai bine timpul și banii, precum și să experimenteze cooperarea eficientă în echipă. Programul City Tour face parte din pachetul soft skill sau din pachetul competențelor transversale, care îi ajută pe tineri să construiască baza succesului lor școlar și profesional. „Am avut un mentorat, care a început să lucreze după ce și-a terminat studiile, dar pentru că a crescut într-o casă de copii, nu știa să gătească. Un voluntar mai în vârstă s-a oferit să o învețe. Se întâlneau o dată pe săptămână și pregăteau meniul din ziua respectivă. Fata a învățat repede și cu plăcere și a fost entuziastă, când ne-a povestit, cât de mândră era, că învățat să facă clătite într-adevăr bune” – a spus Hajnal.
După aceea ceilalți mentori, Alexandra Benedek, Éva Bojoievschi, Zsuzsa Szabó, Áron Székely și Norbert Tókos și-au împărtășit experiențele. Ei au vorbit despre evenimentul Întâlnește-te cu viitorul tău șef, care a fost o ocazie bună pentru tinerii în pragul alegerii unei cariere să se întâlnească cu reprezentanți de firme, să se intereseze de funcționarea companiilor pe care aceștia îi reprezintă și despre munca lor. „Prima dată am constatat, că tinerii nu știau și nu îndrăzneau să pună întrebări, așa că mai târziu le-am oferit niște perspective. La următoarele întâlniri punerea întrebărilor nu mai era o problemă pentru ei. Am avut câțiva mentorați, care au găsit profesia potrivită în urma acestor evenimente, iar alții cărora li s-a oferit un loc de muncă” – a spus Alexandra.
Mentorii au oferit, de asemenea, cursuri extra-curriculare de limba maghiară, română și matematică pentru a-i ajuta pe tineri să ia cu succes examenul de bacaleureat. „Mai mulți dintre elevii mei mi-au spus după examene: »Vă mulțumesc, că ați crezut în mine«” – a declarat Éva.
Excursii, bowling, jocuri de societate, lecții de dansuri populare, pregătirea turtei dulci de advent și multe alte activități interesante au făcut parte din activitățile clubului de după-amiază. Au fost organizate și tabere profesionale, în care tinerii au putut încerca diferite meserii. Din cauză, că toate aceste activități s-au desfășurat într-un mediu plăcut, aproape informal, mentorii au reușit să câștige mai ușor încrederea tinerilor, ceea ce le-a permis să lucreze cu ei la orientare profesională mai târziu – a declarat Zsuzsa.
Áron a prezentat în cifre rezultatele celor patru ani de muncă și a subliniat, că cel mai popular curs pentru băieți a fost cel de operator stivuitorist, iar pentru fete cel de manichiură.
Norbi a împărtășit experiențe unice și, ulterior, a condus o activitate de orientare profesională numită „Kötélpálya” în cadrul atelierelor de după-amiază.
Diferențe între generații
Tinerii nu sunt susținuți în studiile lor doar de pedagogi și mentori, ci și de psihologi și consilieri școlari. Tünde Dimén Varga, psiholog la Școala Generală „Móra Ferenc” din Odorheiu Secuiesc și Lehel Asztalos, consilier la Liceul Tehnologic „Kós Károly”, au vorbit despre diferențele dintre generații. Ei au subliniat, cât de important este, ca profesorii să ia în considerare aceste particularități și să încerce să se adapteze la elevii lor. Cei doi au spus, că membrii generației „Z” nu sunt capabili să se concentreze asupra unui singur lucru timp de cincizeci de minute. Mai degrabă, ei tind să se concentreze pe mai multe lucruri deodată, schimbându-și rapid atenția, ceea ce este de înțeles, având în vedere, că s-au născut într-o lume a electronicelor.
Antreprenori și tineri
Conferința ne-a oferit o viziune din perspectiva profesioniștilor, mentorilor, pedagogilor și psihologilor asupra activității ONG-urilor și a instituțiilor partenere care lucrează cu familii și tineri dezavantajați. În cele din urmă, am putut cunoaște și perspectiva unui antreprenor privind tinerii și piața muncii. Tibor Bajkó, directorul general al Tig-Rad System, o companie de construcții din Gheorgheni, a prezentat într-un mod pe înțelesul tuturor funcționarea întreprinderilor românești. El a descris mentalitatea liderilor de afaceri și a managerilor de resurse umane și a spus, că celor care-și doresc să lucreze acasă, este esențial să vorbească limba română. De asemenea, a remarcat, că un număr tot mai mare de tineri emigrează în străinătate din cauza salariilor mici, a lipsei de provocări, a dorinței de aventură și, poate, a lipsei cunoștințelor și a capitalului financiar necesar pentru a-și putea înființa propria afacere. Cu toate acestea, a observat, că mulți oameni se întorc acasă cu experiență, cunoștințe și bunuri materiale considerabile. El a declarat, că este întotdeauna încântat să vadă tineri, care se întorc din străinătate și înființează afaceri, deoarece au idei originale, oferă produse sau servicii de nișă și contribuie la bunăstarea comunităților lor.
În timpul atelierelor de după-amiază, participanții au putut lua parte la jocul interactiv de orientare profesională „Kötélpálya”, condus de Zsuzsa Szabó și Norbert Tókos. Celor prezenți li s-a oferit ocazia să gândească împreună cu András Nun asupra creare de șanse și dezvoltări indiferent de generații. Ildikó Borbély, coordonatorul profesional al proiectului Un început sigur pentru un viitor sigur, a organizat un atelier intitulat „Apropiindu-se pe vârful degetelor de la picioare”. Cei interesați s-au putut implica la discuția condusă de István Sándor, facilitator comunitar și instituțional, și Mária Récsei, coordonatoarea proiectului United Networks, pe tema „Un început sigur în vârtejul lumii sociale”. Evenimentul a fost încheiat de László Ludescher, directorul de departament al Asociației Caritas Alba Iulia.
Traducere: Noémi András
Articole asemănătoare:
Tineri absolvenți s-au întâlnit cu viitorii lor șefi >>>
CV-ul îl face pe candidat >>>
Personalitate și relație de încredere: instrumente de prevenire a părăsirii timpurii a școlii >>>
Elevi din clase terminale au luat parte la excursie de studiu >>>
Așa a reflectat apa fața >>>
Tineri pe City Tour >>>
Comunitate, conexiuni, întâlniri vindecătoare >>>
The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.
Implemented by: