Îndrumarea tinerilor defavorizați

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

În țara noastră, procentul părăsirii timpurie a școlii și participarea scăzută a pieței forței de muncă depășesc media europeană, grupurile sociale vulnerabile fiind cele mai afectate din acest punct de vedere. Datele Eurostat din 2018 arată că ratele de abandon școlar timpuriu pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani în UE sunt de 10,6%, față de România, unde acest număr este 16,4%. 52% dintre acești tineri s-au integrat pe piața muncii, cercetările arătând că 16% dintre șomeri (48%) ar dori să aibă loc de muncă cât mai curând posibil, în timp ce 32% nu își doresc să-și găsească un loc de muncă.

Deși rata medie a abandonului școlar timpuriu a fost de 1,3% între 2013 și 2018, în cazul României nu este așa. De asemenea, este de remarcat faptul că în 2018, dintre țările Uniunii Europene, numărul persoanelor care au părăsit timpuriu sistemul de educație este cel mai mare în România (pe lângă Malta și Spania), fenomen care se remarcă mai ales în zonele rurale.

Noul proiect al organizației Caritas Alba Iulia, „Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii” vizează reducerea părăsirii timpurie a școlii, să plasarea tinerilor fără loc de muncă pe piața muncii și să reducă emigrarea, aceste activități desfășurându-se în județele Mureș și Harghita. Proiectul oferă sprijin pe mai multe niveluri tinerilor defavorizați care au abandonat sistemul școlar, riscă să părăsească școala devreme sau care și-au încheiat studiile, dar nu lucrează.

Pe lângă identificarea și implicarea tinerilor în proiect, cel de-al doilea pilon este cooperarea și clădirea relațiilor cu instituțiile, școlile profesionale, sprijinirea cadrelor didactice în consolidarea metodelor lor pedagogice pentru integrarea elevilor defavorizați, promovarea diversității școlare și dezvoltarea abilităților de orientare în carieră a elevilor.

Al treilea pilon este format din angajatorii locali, cu care parteneriatul include următoarele activități: pregătirea tinerilor pentru ocuparea locurilor de muncă oferite de angajatori; organizarea unor ateliere regulate cu scopul învățării organizaționale și schimbului de experiență, pentru a facilita angajarea tinerilor defavorizați / romi, pentru a împărtăși bune practici în procesele de recrutare și integrare la locul de muncă.

Inițiativa din patru țări europene (Spania, Bulgaria, Ungaria, România) se realizează în România în următoarele localități: Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Gheorgheni, Ditrău, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc și Zetea.

Instituții de învățământ parteneri: Liceul Tehnologic „Avram Iancu” (Tîrgu-Mureș), Liceul Tehnologic „Fogarasy Mihály” (Gheorgheni), Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” (Ditrău), Liceul Tehnologic „Eötvös József”, Colegiul Tehnic „Bányai János” (Odorheiu Secuiesc), Liceul Teoretic „Dr. P. Boros Fortunát” (Zetea).

Alți parteneri: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita și numeroase organizații neguvernamentale.

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe