Întâlnirea mentorilor la Odorheiu Secuiesc

„Totul este o chestiune de decizie. Fie că îți începi viața înarmată cu un zâmbet, recunoştinţă şi credinţă, sau nu“ – Nóra Oravecz.

Întâlnirea mentorilor voluntari a avut loc pentru a patra oară la Odorheiu Secuiesc în data de 19 martie, 2024. Liderul echipei de voluntari, Melánia Márton, şi coordonatorii de voluntari Gyöngyvér-Csilla Fekete, Réka Orsolya Veres şi Beáta Bogdán au organizat încă o dată o întâlnire utilă şi interesantă cu atitudinea lor entuziastă şi versatilă şi cu aptitudinile lor organizatorice excelente.

Scopul principal al acestor ocazii este stabilirea legăturii între regiuni, schimbul de experienţe, dar şi să conştientizăm obligaţiile noastre de mentori ai voluntarilor, să fim la zi cu legislaţia actuală și cu documentele necesare. Trebuie să fim conştienţi de întregul proces, începând cu recrutarea voluntarilor, la alegerea voluntarului potrivit, până la cunoașterea proceselor de mentorat: monitorizare, feedback şi eventual luare de rămas bun. Toate acestea sunt necesare pentru ca voluntarii care lucrează în programele noastre să îşi poată face munca valoroasă în siguranţă, într-un mod eficient, cu ajutorul nostru.

Pe lângă acestea, coordonatorii noştri au grijă și de educarea noastră, ca pe lângă teoria concretă să putem să ne extindem cunoştinţele cu informaţii interesante şi utile într-un mod jucăuș. Tocmai de aceea, tot timpul organizează un eveniment interesant care, de data aceasta, a fost presărit cu jocuri dramatice pline de întorsături şi programe distractive.

Asemănător anului trecut, și de data aceasta psihologul Zoltán Dósa era musafirul nostru. El ne-a ţinut o prezentare despre Arta deciziei, care este o temă importantă în munca noastră profesională, dar şi în viaţa de zi cu zi. Liderul facultăţii de psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Odorheiu Secuiesc se ocupă de mulţi ani de psihologia deciziei și de eficiența acesteia. Ne-a prezentat – pe baza celor mai recente rezultate ale cercetării – contextul deciziilor, strategiile şi instrumentele de luare a deciziilor. Pe lângă importanţa subiectului, datorită simţului său de umor şi al modului de prezentare distractiv, prezentarea lui ne-a îndemnat să gândim și să ne distrăm în același timp.

După pauza de prânz, am experimentat emoţii noi atunci, când Zenkő Bekő-Fóri, mentor al tinerilor la Caritas Alba Iulia şi actriță, care se pricepe şi la pedagogia teatrului, ne-a implicat într-o situaţie de joc interesantă. A trebuit să luăm decizii cât mai rapide cu privire la soarta altora sub presiune, având informaţii relativ puţine. Am avut ocazia să experimentăm individual: cum este să luăm o decizie atât de definitivă şi cum este să lucrăm una în echipă. Această sarcină dificilă a stârnit emoţii mixte în noi, dar am avut ocazia să discutăm şi despre acestea. A fost genial, mulţumim.

Sunt sigură că toţi am dobândit cunoştinţe noi şi am aprofundat cunoştinţele existente în această zi. Scopul nostru comun este să fim un pod între voluntari şi clienţi în aşa fel, încât toată lumea să poată trăi această relaţie ca pe o binecuvântare.

Articol: Délia Hodor
Traducere: Edith Kerestely