Introducere în lumea porților secuiești

Tabără de vară, Zetea, 2020

În această vară am organizat a doua tabără de vară, pe care am câștigat-o în cadrul unui proiect. Tema principală în această săptămână a fost cunoașterea porților secuiești, dezvoltarea cunoștințelor față de tradiție, învățarea și desenarea motivelor sculptate în lemn. Destinația acestei tabără au fost copii care provin din situații dezavantajoase și până acum nu au avut posibilitatea de a face cunoștință cu această tradiție. Pe lângă activitățile concrete, considerăm că este foarte esențială importanța coeziunii echipei. Pentru dezvoltarea acestea am adus niște jocuri de comunicare, jocuri de team-building și jocuri pentru eliberarea stresului.

Cu ocazia vizitei familiilor beneficiarilor, am discutat despre organizarea taberei de vară, unde am accentuat că vom respecta cu mare strictețe regulile legate de starea de alertă. În special am avut grijă de respectarea distanței, măsurarea febrei, spălarea și dezinfectarea regulată a mâinilor, totodată am fost conștienți că nu vom putea ține activități în grupuri mari. Criteriul cel mai important în legătură cu tabăra de vară era ca copilul care vine la tabără să fie înscris în școală.

Mulțumită vremii bune de vară, am ținut tabăra pe curtea școlii, în Zetea, între 3-7 august, unde am așteptat copii între anii 6-12 ca să petrecem timpul cu activități interesante și să ne simțim bine.

În prima zi am început tabăra la ora zece când primul lucru a fost măsurarea febrei, spălarea și dezinfectarea mâinilor. După micul dejun am continuat activitatea cu puțină mișcare și gimnastică, după aceea ne-am uitat la istoricul porților secuiești. Am discutat despre componentele porților și am memorizat acestea. După aceea ne-am împărțit în grupuri de 5 membri și ne-am plimbat în Zetea ca să căutăm poarta cea mai veche din sat.

A doua zi de tabără după gimnastică am vopsit mobiliere, unde copii au vopsit motive cu ajutorul șabloanelor. Copii s-au simțit bine la această activitate și au așteptat cu curiozitate rezultatul muncii lor.

A treia zi, activitățile principale au fost jocuri cu mingi și jocuri de îndemânare unde copiii au concurat, activitatea fiind mâncarea napolitanelor legate pe o coardă. După aceea au sosit doi oaspeți care au ținut activități muzicale în cadrul proiectului Superar.

Conform confesiei copiilor am realizat că au așteptat foarte mult ziua a patra. În această zi am vopsit porți mici cu temperă. Am observat faptul că la această activitate copiii au fost foarte activi și au pregătit porți foarte frumoase.

În ultima zi a săptămânii copiii au vopsit motive pe sticle mici, urmat de jocuri în grup și celebrarea zilelor de naștere celor născuți vara. La această ocazie am comandat tort cu fructe de legume și am cântat împreună cu veselie. La sfârșitul zilei am recapitulat tot ce am învățat în tabără și mulțumită vremii bune am închis ziua cu un joc cu baloane de apă.

În final am terminat tabăra cu succes, considerăm că am ales o temă foarte adecvată care a atras atenția copiilor. Asta s-a văzut pe numărul copiilor prezenți, fiindcă fiecare zi au fost prezenți cel puțin 15 copii.

Putem afirma că am avut niște obstacole în cadrul taberei: lipsa copiilor din cauza unei boli, lipsa interesului față de activități. Era o greutate că în această perioadă de vară, copii erau plecați la pădure ca să ajute la munca ocazională a părinților și nu au putut să vină în tabără. Scopul principal al taberei de vară a fost în special că porțile secuiești, comoara populară a satului să nu dispară din cunoștința publică și din mintea oamenilor. Totodată am pus accentul pe creativitate, pe îndemânare și pe dezvoltarea abilităților de a rezolva probleme. Considerăm că e foarte important să păstrăm echilibrul între răbdare și toleranță față de ceilalți, pentru că fără însușirile acestea vom fi părăsiți în lume și nu putem avea relații cu oameni.

Sponsori: